Valurile de pelerini dornici sa-i aduca un ultim omagiu Papei Ioan Paul al II-lea continua sa ia cu asalt Vaticanul. Peste un milion de oameni s-au recules, in ultimele doua zile, la capataiul Sfantului Parinte. Slujbele religioase si rugaciunile pentru odihna Suveranului Pontif se ridica spre cer din toate colturile lumii. De asemenea, veghea din Piata Sfantul Petru va continua pana vineri, cand Biserica Catolica va organiza pentru Ioan Paul al II-lea cele mai grandioase funeralii din istorie. Peste 4 milioane de credinciosi de diferite religii sunt asteptati sa invadeze strazile micului stat papal in ziua inmormantarii.

Agentiile de turism, suprasolicitate

Aproape toti cetatenii italieni si-au declarat deja intentia de a participa la funeralii. Pe langa ei, in Cetatea Sfanta vor sosi valuri de pelerini din alte colturi ale planetei, dornici sa isi ia ramas bun de la cel disparut. Agentiile de turism din Europa au facut reduceri si oferte speciale pentru a le permite doritorilor sa ajunga la Vatican. Multe companii aeriene au suplimentat numarul curselor spre statul papal, in timp ce unele firme de transport au pus la dispozitia clientilor autocare speciale cu destinatia Roma.

In Polonia, tara natala a Papei Ioan Paul al II-lea, agentiile de turism au fost luate cu asalt de sute de mii de pelerini care doresc sa ajunga in Cetatea Sfanta. Autoritatile au angajat autocare, trenuri si avioane suplimentare pe ruta Polonia-Italia, iar, la granita, au fost trimise mai multe efective de politie, pentru a fluidiza traficul. Ieri, polonezii au iesit in numar mare in Piata Pilsudski din Cracovia, pentru a participa la un priveghi organizat in memoria Suveranului Pontif.

Masuri de securitate fara precedent

Pentru a proteja numarul mare de pelerini si personalitatile politice care vor lua parte la funeralii, autoritatile italiene au luat masuri de securitate fara precedent. Sute de agenti de paza patruleaza nonstop in jurul pietei Sfantul Petru si verifica fiecare persoana care intra si iese. Mii de politisti si cadre medicale sunt permanent in stare de alerta, pentru a putea interveni prompt in caz de nevoie. De asemenea, o echipa de 200 de voluntari, folosita doar la dezastre naturale, a fost trimisa in teren. Spatiul aerian al Romei va fi inchis incepand de azi, pana maine la miezul noptii, urmand sa fie permise doar cursele cu autorizatie speciala.

In plus, Aeroportul Roma - Ciampino, aflat in interiorul metropolei, va fi inchis pentru zborurile comerciale si va fi folosit doar de personalitati. Cursele normale vor ateriza pe cel de-al doilea aeroport, situat la periferia Romei - Fiumicino. De aici, pasagerii vor fi transportati cu autocarele.
Circulatia vehiculelor in Roma si Vatican a fost interzisa, iar oamenii se pot deplasa doar cu mijloacele de transport in comun. Intreaga zona va fi survolata permanent de mai multe avioane militare.

Soldatii ofera ciocolata calda

Mai este o zi pana la inmormantare, iar Roma si Vaticanul se afla deja sub asediul pelerinilor. Toate strazile sunt supraaglomerate, iar cozile din jurul Basilicii San Pietro, in care este expus trupul Sfantului Parinte, sunt interminabile. Hotelurile, motelurile si pensiunile din tara sunt neincapatoare, astfel ca autoritatile au pregatit adaposturi speciale pentru credinciosii care nu au gasit locuri de cazare. Multi dintre ei isi petrec noptile sub cerul liber, la temperaturi de doar cinci grade Celsius. Pentru a le usura situatia, militarii si agentii de paza din Piata Sfantul Petru impart multimii ceai, ciocolata calda, dulciuri si sucuri de fructe.

Contrariile, umar la umar

Organizatorii ceremoniei funerare au pastrat, chiar si in acest eveniment, spiritul conciliant al Papei Ioan Paul al II-lea. Astfel, potrivit aranjamentelor clericilor, presedintele american George Bush va sta la inmormantare chiar langa omologul sau iranian Mohamad Kathami. Asezarea este cel putin bizara, date fiind divergentele dintre cele doua state. Cardinalii spera, insa, ca inhumarea Sfantului Parinte le-ar putea oferi celor doi lideri ocazia de a uita neintelegerile existente intre ei. Cel putin temporar.

Romania, in doliu

La Bucuresti, Guvernul a decretat ziua de vineri, 8 aprilie, zi de doliu national in memoria Suveranului Pontif si a decis ca toate institutiile si autoritatile publice centrale sa coboare drapelul in berna. La funeraliile Papei, tara noastra va fi reprezentata de presedintele Traian Basescu, de premierul Calin Popescu-Tariceanu, de regele Mihai, de fostii sefi de stat Ion Iliescu si Emil Constantinescu si de Prea Fericitul Parinte Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Americanii vor Papa european

Potrivit unui sondaj realizat recent in SUA, 44 dintre catolicii americani ar dori ca noul Suveran Pontif sa fie un european de rasa alba. De cealalta parte, 43 de procente vor ca noul Papa sa provina din Africa sau America de Sud, continente in care se inregistreaza, spre deosebire de Europa, o crestere a numarului celor cu vocatii preotesti.

In lume exista peste un miliard de credinciosi catolici, iar 65 de milioane dintre ei traiesc in Statele Unite. Ancheta a fost realizata pe un esantion de 2.000 de persoane de toate varstele.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.