Praga vrea ca, in schimbul acordului pentru construirea scutului antiracheta, sa aiba acces la rezultatele cercetarilor militare americane, informeaza "Gazeta Wyborcza".

Declaratia a fost facuta de catre premierul Mirek Topolanek, in timpul intalnirii cu seful Agentiei pentru Apararea Antiracheta SUA, Henry Obering. Desi nu a comentat noua conditie a Cehiei, Obering a promis ca, potrivit sugestiei Guvernului de la Praga, radarul scutului va fi inclus in sistemul de aparare NATO.

Inca din momentul inceperii negocierilor cu SUA, in aprilie 2007, membrii Guvernului lui Mirek Topolanek, declarau ca, in schimbul acordului pentru amplasarea radarului american asteapta de la Washington sporirea investitiilor si fondurilor alocate cercetarii si dezvoltarii tehnologiilor in Cehia. Praga doreste scutul, dar acordul in aceasta chestiune trebuie acceptat de parlament, iar acolo parerile sunt impartite. Pe de alta parte, 70% din populatia ceha este impotriva construirii radarului.

Premierul Mirek Topolanek a afirmat ca spera intr-o finalizare a negocierilor inainte de inceperea verii. In timpul unei intalniri recente cu premierul polonez, Donald Tusk, a declarat ca ar fi ideal ca intelegerea in privinta scutului sa ajunga in parlamentul ceh dupa summitul NATO din aprilie, de la Bucuresti.
In timpul vizitei de la Praga, generalul Obering a respins acuzatiile legate de ineficienta scutului, despre care a vorbit expertul american Philip Coyle, si el prezent in Cehia. " Sistemul functioneaza si este eficient. Din cele 42 de probe realizate in conditii reale incepand din 2001, 34 au fost reusite" a asigurat Obering. " Defectele nu tineau de constructie, ci de mici componente, si ele au fost deja reparate."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.