Aproximativ noua procente dintre militarii americani care au fost detasati in Irak sau Afganistan sufera de sindromul de stres posttraumatic (PTSD), potrivit unui studiu realizat de cercetatorii Departamentului Apararii, relateaza Reuters.

Studiul, dat publicitatii marti in British Medical Journal, indica faptul ca majoritatea militarilor americani care se intorc de pe fronturile din Irak sau Afganistan sufera de aceasta tulburare mentala.

Aproximativ 50.000 de soldati sufera de PTSD, existand diferente de manifestare in comportamentul celor care au fost implicati in lupte, cei care au fost desfasurati in misiuni necombative si cei care nu au fost desfasurati.

Unii soldati sufera de acest sindrom dupa ce au fost raniti sau au fost martorii ranirii camarazilor lor, existand riscul ca acest sindrom sa apara chiar dupa luni sau ani de la un incident traumatizant.

"Imprevizibilitatea si intensitatea luptelor urbane, riscul constant reprezentat de bombele amplasate pe drumuri, patrularile multiple si prelungite, si problemele complexe ale deosebirii aliatilor de inamici pot genera stres, putand avea consecinte pe termen lung", mai scriu cercetatorii.

Soldatii care au participat la studiu au fost intrebati pentru inceput despre sanatatea lor intre 2001 si 2003, inainte de detasarea lor, iar apoi despre starea de sanatate din perioada 2004-2006.

Cercetatorii au descoperit ca 8,7 la suta dintre cei care au participat la misiuni de lupta si care nu au avut PTSD pana la acel moment, au manifestat simptome ale sindromului sau chiar au fost diagnosticati cu PTSD. Pe de alta parte, 2,1 la suta dintre militarii care nu au fost implicati in misiuni de lupta sufera de acest sindrom, ca dealtfel si trei procente dintre cei care nu au fost dislocati in misiuni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.