Dupa ce au rupt tratatele semnate de stramosii lor cu colonistii albi, in urma cu 150 de ani, reprezentantii delegatiei Lakota revendica pamanturile detinute odinioara de acestia

In luna decembrie, o delegatie a indienilor Sioux a declarat oficial ca nu mai vrea sa traiasca in SUA. Secesionistii sustin ca renunta la cetatenia americana pentru a crea Republica indienilor Lakota. Ei si-au motivat demersurile prin faptul ca rezervatiile in care traiesc sunt printre cele mai sarace zone din America de Nord. Analistii au inceput deja sa dezbata subiectul. Unii vorbesc despre o conspiratie a guvernului american cu scopul de a se debarasa de imigrantii fara acte in regula, determinandu-i sa se alature indienilor. Mai cred ca tribul a acceptat sa-i primeasca pe straini, in incercarea de a-si conserva cultura.

Reprezentantii delegatiei Lakota - adevaratul nume al indienilor Sioux - au anuntat recent revendicarea pamanturilor lor de la guvernul american. Acest demers a survenit la mai bine de doua saptamani dupa ce amerindienii au rupt tratatele semnate de stramosii lor cu SUA, in urma cu 150 de ani, declarandu-si independenta intr-o biserica din Washington.

Responsabilul guvernului provizoriu, Russell Means, spune ca terenurile revendicate se intind pe 24,3 milioane de hectare. "Revendicarea va impiedica pe viitor extractiile, exploatarea lemnului si a apelor noastre", a spus reprezentantul indienilor Lakota. in mesajul sau catre departamentul american de stat, Means a tinut sa avertizeze : "Daca nu va exista buna-credinta", tot vom obtine revendicarile. "Actionam astfel fiindca, dupa mai bine de doua saptamani, nu am fost contactati de nimeni", a adaugat el.

Lakota Country: teritorii din 5 state americane

Revendicarea pamanturilor a venit dupa ce indienii Lakota au rupt unilateral tratatele cu SUA, la 19 decembrie anul trecut. Russell Means a precizat ca locuitorii care vor renunta la cetatenia americana vor primi alte pasapoarte si permise de conducere. "Am semnat 33 de tratate cu SUA, care nu au fost respectate", a aratat Phyllis Young, o militanta a cauzei indigene, care a ajutat la organizarea primei conferinte asupra drepturilor acestora in 1977.

"Oamenii nostri vor sa traiasca, nu numai sa supravietuiasca", a adaugat ea. Liderii Lakota au mers in delegatii si la ambasadele statelor Bolivia, Chile, Africa de Sud si Venezuela. "Lakota Country" - numele noului stat - ar cuprinde teritorii din Nebraska, Dakota de Sud, Dakota de Nord, Montana si Wyoming. Speranta de viata a indienilor Sioux este de 44 de ani. Iata alte cateva cifre care reflecta situatia in care se afla: mortalitatea infantila este de cinci ori mai mare decat media din SUA, iar sinuciderile in randul adolescentilor, de 1,5 ori mai multe decat media din SUA.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.