Guvernul britanic a fost obligat sa recunoasca faptul ca a aprobat un test nuclear in 1974, in replica la un articol scris de un jurnalist in urma unui vis, potrivit documentelor declasificate astazi de Arhivele nationale britanice, informeaza NewsIn.

Premierul de atunci, Harold Wilson, a facut tot posibilul sa tina secret acest test efectuat in desertul Nevada, din Statele Unite, in 1974. Insa nu l-a luat in considerare pe jurnalistul Daily Express, Chapman Pincher, si sursele sale originale.

"Credeti sau nu, dar Ellison a spus ca sursa lui Pincher este chiar Pincher", povesteste in acest document Crispin Tickell, care a devenit apoi ambasador britanic la ONU. "Jurnalistul isi petrecea vacanta in Scotia, la pescuit. Intr-o dimineata, a povestit ca a avut un cosmar din cauza unei explozii nucleare despre care era sigur ca este de origine britanica", a scris diplomatul.

Prietenii sai l-au sfatuit sa uite cosmarul si sa mearga la pescuit, ceea ce a si facut, timp de trei zile. Insa la intoarcerea la Londra, jurnalistul a vorbit cu susele sale de la Ministerul Apararii, pe care le-a intrebat "ce este cu aceasta poveste cu testul nuclear britanic". "A obtinut un raspuns suficient de ambiguu pentru a-l convinge ca se afla pe calea cea buna si a scris articolul", a spus Tickell.

Jurnalistul a afirmat in articolul sau ca testul nuclear era pe punctul de a se produce. Articolul a provocat indignare in Parlament, iar Harold Wilson a fost fortat sa vorbeasca in Camera Comunelor, unde a spus ca testul a fost efectuat deja.

"Datorita unei sensibilitati extrasenzoriale si unor surse foarte bune din guvern, am avut atunci sentimentul ca suntem neputinciosi", a spus Tickell, pentru care jurnalistul "ramane cel mai bun" din breasla sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.