Reforma UE, campania din Irak, lupta impotriva schimbarii climei si raporturile marilor puteri au fost marcate de progrese modeste.

Anul 2007 a marcat decisiv evolutia Uniunii Europene. Extinderea la 27 de state de pe 1 ianuarie avea sa fie doar inceputul, sfarsitul anului aducand semnarea Tratatului de reforma si aderarea la spatiul Schengen a noua state membre UE.

Scena politica internationala a cunoscut si ea schimbari importante odata cu retragerea unor „actori“ de prim rang si afirmarea altora noi. Jacques Chirac nu a mai candidat pentru un nou mandat la presedintia Frantei, iar Tony Blair s-a retras din functia de premier al Marii Bri­tanii. Cei doi le-au lasat locul lui Nicolas Sarkozy si, respectiv, Gordon Brown. Modi­fi­cari impor­tante s-au produs si la varful celei mai impor­tante organizatii internationale, ONU. Gha­nezul Kofi Annan i-a predat stafeta no­ului secretar general, sud-coreeanul Ban Ki-moon.

Un alt lider important, presedintele rus Vladimir Putin, a inceput sa-si pregateasca ple­carea de la Kremlin, desemnandu-l ca succesor pe prim-vicepremierul Dmitri Medvedev.

Anul care tocmai se incheie a fost marcat si de reculul democratiei in mai multe zone ale lumii. In Georgia si Pakistan, presedintii au contracarat actiunile opozitiei, decretand starea de urgenta, iar in Birmania, revolta calugarilor budisti a fost inabusita in sange de autoritati.

Visuri si cosmaruri

Pe 1 ianuarie 2007, cele doua foste state comuniste care au ratat valul de extindere din 2004, Romania si Bulgaria, au aderat la Uniunea Europeana, dupa mai multi ani de negocieri dificile cu forul comunitar.

In aceeasi zi, Ban Ki-moon isi incepea mandatul de secretar general al ONU, iar trei zile mai tarziu, democrata Nancy Pelosi devenea oficial presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, o premiera pentru o femeie.

Luna urmatoare, Coreea de Nord uimea comunitatea internationala anuntand ca este gata sa „dezactiveze complet“ principalul sau complex nuclear, cel de la Yongbyon.

In mai, Jacques Chirac elibera Palatul Elysee. Nicolas Sarkozy tocmai o invinsese in al doilea tur al alegerilor prezidentiale pe candidata socialista Segolene Royal.

Nici premierul britanic Tony Blair nu a mai rezistat mult in functie si, in iunie, s-a retras si i-a transferat prerogativele de sef al guvernului marelui sau rival din Partidul Laburist, Gordon Brown. Blair parasea astfel resedinta din Downing Street 10 dupa un deceniu.
Lucrurile s-au complicat in Orientul Mijlo­ciu, unde miscarea Hamas a preluat controlul asupra Fasiei Gaza.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.