Disputele istorice concureaza cu incalzirea relatiilor diplomatice si intarirea fara precedent a legaturilor economice dintre cei doi giganti ai Extremului Orient.

China a comemorat joi implinirea a 70 de ani de la „masacrul de la Nanjing“, unde 300.000 de barbati, femei si copii au fost ucisi de catre trupele japoneze de ocupatie. Considerat de chinezi drept un corespondent al Holocaustului, masacrul de la Nanjing a constituit un permanent motiv de tensiuni diplomatice intre China si Japonia.

Atrocitatile de la Nanjing s-au desfasurat pe parcursul a trei saptamini, beneficiind si de complicitatea imparatului japonez Hirohito. S-a ajuns astfel la organizarea de catre militarii japonezi a unor „concursuri“ de spintecat cu sabia sau de decapitat civilii chinezi. Soldatii japonezi au violat nu mai putin de 20.000 de femei. Cum in 1937 Nanjing era capitala Chinei, orasul era tinta obligatorie a armatei japoneze, la fel cum a avut de suferit si dupa retragerea japonezilor si ocuparea sa de catre Armata de Eliberare a comunistilor condusi de Mao Zedong in 1949.

„Cind au venit soldatii japonezi, a fost infiorator. I-am vazut folosind cutite pentru a spinteca oamenii de la cap pina la abdomen“, declara pentru AFP unul dintre supravietuitori. „Speram ca guvernul japonez si in special factiunile nationaliste sa admita adevarul istoric si sa invete de la germani. Nu ar trebui sa-si mai ascunda vinovatia“, a declarat un alt supravietuitor, citat de Reuters. Iritarea chinezilor este justificata prin faptul ca marii vinovati pentru comiterea masacrului nu au fost judecati. Comandantul trupelor japoneze nu a comparut decit ca martor in cadrul procesului organizat in Japonia, in 1946, in timpul ocupatiei americane. Potrivit unor istorici niponi citati de publicatia „Time“, SUA au incercat sa ascunda atrocitatile, deoarece doreau o puternica Japonie care sa faca fata Chinei comuniste.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.