Guvernul italian si transportatorii rutieri erau angajati intr-o demonstratie de forta astazi, in a treia zi a unei greve care ameninta sa paralizeze tara, provocand penurii de benzina si de produse alimentare, informeaza NewsIn.

"In pofida ultimatumului Guvernului, aproape 100%" dintre patronii a peste 100.000 de companii de transport rutier si soferii lor sunt in greva in prezent, a afirmat Pasquale Russo, secretar general al Conftrasporto, confederatia din care fac parte majoritatea celor sapte sindicate de transportatori care protesteaza incepand de luni.

Ministrul transporturilor Alessandro Bianchi a ordonat ieri suspendarea grevei camionagiilor, care risca amenzi de 500 de euro pe zi si suspendarea licentei.

Sase dintre ei au fost arestati ieri noapte in apropiere de Napoli si in Sicilia, dupa ce au incercat sa blocheze trecerea si sa saboteze camioanele care nu participau la protest.

"Uzine inchise si benzinarii pe uscat", "Magazine si piete goale. Se profileaza umbra unui blocaj de Craciun", titreaza alarmiste cotidienele Il Corriere della Sera si La Repubblica, in timp ce La Stampa apreciaza ca "Italia este aproape de paralizie".

Insotita de filtre, pichete si baraje pe principalele axe rutiere, greva perturba puternic circulatia si a provocat astazi o penurie aproape totala de benzina si produse proaspete.

Benzinariile nu au mai fost aprovizionate de vineri. Doi cetateni turci au fost arestati in cursul noptii in timp in timp ce incercau sa fure benzina la Modena, iar alte persoane au fost arestate in aceleasi circumstante la Roma.

Grupul Fiat Auto in Italia a incetat ieri productia in uzinele sale din lipsa de piese si a plasat circa 22.000 de angajati in somaj tehnic.

Circa 200 de camioane sunt blocate la punctul de frontiera franco-italian Vintimille (nord), iar locuitorii acestei regiuni merg in numar mare in Franta sa cumpere benzina.

Acest conflict de munca este unul dintre cele mai dificile de la victoria coalitiei de centru-stanga si infrangerea lui Berlusconi la alegerile din 2006.

Berlusconi a apreciat ca transportatorii au "dreptate in principiu, dar nu si in ceea ce priveste forma de contestare adoptata". El a subliniat totusi ca in timpul guvernarii sale, transportatorii "nu au protestat niciodata".

Sindicatele cer masuri de ajutor pentru a compensa cresterea pretului carburantilor, in special sub forma de scutiri de impozite sau reduceri ale taxelor, in valoare de 575 milioane de euro. Guvernul nu este dispus sa acorde decat 190 de milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.