Cele aproape 200 de state ale lumii sunt categorisite in fel si chip, dupa diverse criterii: ale regimului politic, dezvoltarii economice si sociale, respectarii drepturilor omului etc., etc. Unele criterii sunt riguroase, bazate pe statistici, altele mai greu de cuantificat. Desi Freedom House, institutia americana de notorietate mondiala, publica an de an un clasament ce ierarhizeaza tarile lumii in functie de coeficientul lor de democratie. Iar ONU intocmeste, la randul ei, o lista exhaustiva a statelor lumii in ce priveste "dezvoltarea umana".

Departamentul de Stat al SUA initiaza acum o noua lista, cu "statele instabile". O sectiune a Departamentului, Consiliul National pentru Informatii, care centralizeaza datele secrete pentru planificare strategica, va realiza o lista de 25 de tari, cu statele apreciate drept cele mai instabile si care, scrie "Financial Times", sunt "candidate la interventie". State cum au fost Afganistanul si Irakul si cum ar putea fi Iranul sau Coreea de Nord, altfel spus, cele ce sunt suspectate ca ar desfasura programe militare nucleare.

Criteriile de alcatuire a acestei liste sunt, probabil, la fel de secrete ca informatiile ce stau la baza includerii unui stat in respectiva categorie. Daca statele detinatoare de arme nucleare sunt cunoscute (cei cinci mari din clubul nuclear, plus Israelul, India si Pakistanul), posibilii aspiranti, care neaga oficial ca ar nutri asemenea ambitii, sunt mai greu de dovedit.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.