CIA a admis ca a facut inregistrari video ale interogatoriilor suspectilor de terorism, in care au fost folosite tehnici denuntate de critici drept tortura, pe care le-a distrus ulterior, informeaza NewsIn.

Directorul Central Intelligence Agency (CIA) Michael Hayden le-a spus angajatilor intr-o scrisoare ca aceste inregistrari video au fost facute in anul 2002, in cadrul unui program secret de detentie si interogare care a inceput prin arestarea unui presupus locotenent al-Qaida, Abu Zubaydah.

Programul de inregistrare a fost suspendat in cursul aceluiasi an, iar casetele au fost distruse in anul 2005, a declarat Hayden.

"Casetele reprezentau un risc serios pentru securitate. Daca ar fi devenit vreodata publice, ar fi permis identificarea colegilor din CIA care au lucrat in cadrul programului, expunandu-i pe ei si familiile lor la gesturi de razbunare din partea al-Qaida sau simpatizantilor retelei", a subliniat Michael Hayden.

Ziaristii de la cotidianul New York Times au adus in discutie subiectul inregistrarilor distruse, prin publicarea, in cursul zilei de ieri, a unui articol in legatura cu torturile practicate de catre CIA.

Dezvaluirea intervine in contextul unui episod separat, de luna trecuta, cand CIA a admis ca detine inregistrari ale unor interogatorii importante pentru procesul lui Zacarias Moussaoi, suspect in atentatele din 11 septembrie, comenteaza NewsIn.

Programul de detentie si interogare a fost confirmat de presedintele George W. Bush in anul 2006. In cadrul acestui program, suspectii de terorism au fost supusi unor metode de interogare dure, inclusiv unei forme de simulare de inec.

Multe tari, congresmeni si grupuri de aparare a drepturilor omului au denuntat acest tip de tortura, careia i-au fost supusi, potrivit informatiilor disponibile, cel putin trei detinuti. Aceasta tehnica nu ar mai fi fost folosita, se pare, incepand din anul 2003.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.