Presedintele Africii de Sud viseaza la un continent fara amprenta economica si politica a Occidentului si isi foloseste influenta de politician-filosof pentru a promova „africanismul“.

Thabo Mbeki, dupa 13 ani la putere intr-un fel sau altul, este in plina cursa pentru un nou mandat de presedinte al celui mai puternic partid din Africa de Sud, legendarul Congres National African (CNA), condus cindva de Nelson Mandela. Dupa doua mandate de presedinte al tarii, Mbeki nu mai poate avea un al treilea din 2009, desi a incercat sa modifice constitutia.

Dar, ca presedinte al CNA, el poate conduce din umbra nu doar in culisele politice sud-africane, ci si in cele ale unui continent in fierbere, unde se vorbeste tot mai des despre „renasterea africana“ sau „africanism“, conform teoriilor pe care Mbeki le prezinta cu regularitate in newsletter-ul Congresului National African.

Fiu al unui erou al luptei anti-apartheid, Mbeki este implicat in politica de la 14 ani. In camera sa de adolescent avea un portret al lui Karl Marx si unul al lui Ghandi. Asa cum au vrut parintii sai, amindoi comunisti si activisti pentru drepturile populatiei negre, partidul a devenit familia lui. De altfel, tatal sau, Govan, ii spunea unui reporter: „Tine cont ca Thabo Mbeki nu mai este fiul meu, el este camaradul meu!“. Thabo Mbeki a fost nevoit sa paraseasca de tinar Africa de Sud, dupa ce tatal sau si Nelson Mandela au fost inchisi de regimul rasist de la Johannesburg.

Thabo Mbeki a petrecut primii din cei 28 de ani de exil in Marea Britanie, unde a facut un masterat in economie la Universitatea Sussex. Apoi a urmat o serie de antrenamente militare in fosta URSS. A fost una dintre principalele voci din exil ale Cogresului National African. Un post de radio creat de el si care se auzea nu doar in Africa de Sud a avut un rol esential in raspindirea mesajelor CNA de orientare comunista si impotriva apartheid.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.