Bilantul victimelor provocate de tsunami nu a fost inca incheiat oficial. Probabil ca nici nu se va putea stabili vreodata o cifra exacta a celor ucisi de valurile sesmice iscate de uriasul cutremur produs la 26 decembrie, in Oceanul Indian, in apropierea coastelor Indoneziei. Doar insumarea cifrelor partiale sugereaza un bilant cutremurator, de peste 300.000 de victime, carora li se adauga sute de mii de raniti si peste 1,75 milioane de sinistrati. Cifrele oficiale indica 183.083 de morti si 129.838 disparuti.

"Am crezut ca a venit sfirsitul lumii"

Bilantul general de mai sus include si cele 298 victime din Somalia, un loc in care valul ucigas a lovit, venind de la mii de kilometri, provocind o tragedie prea putin cunoscuta. In satucul de pescari Hatun, din coltul nord-estic al Somaliei, oamenii au trait toata viata cu credinta ca lumea se va sfirsi cind marea va seca si pamintul se va cutremura. Multi au crezut ca aceasta zi a venit, la 26 decembrie, cind valurile ucigase, iscate de cutremurul din Indonezia, au gonit peste 4.500 de kilometri si au maturat asezarile insirate pe cei peste 650 km ai coastei somaleze.

"Marea s-a retras, lasind pestii in nisip", isi aminteste Hadia Khalaf. Satenii curiosi au fugit pe plaja sa priveasca miracolul, unii adunind neasteptata prada de raci si pesti. Dintr-o data insa, trei valuri succesive au dat buzna pe tarm, unul mai devastator decit altul. "Am crezut ca a venit sfirsitul lumii", a spus Khalid Said, o profesoara care a tipat la copii sa fuga pe o colina din apropierea scolii, cind a vazut marea infuriata. Au scapat cu totii. Tsunami a lovit coasta somaleza in plin sezon de pescuit. Atit colibele, cit si barcile pescarilor au fost inghitite de apa. Multi oameni si-au pierdut rudele si agoniseala de o viata. Timp de citeva zile, apa a continuat sa aduca cadavrele la tarm. De teama sa nu fie loviti de alte valuri, satenii au ridicat un zid din bucati de metal si de lemn de-a lungul plajei, intre ei si ocean. Dar tragedia nu s-a incheiat...

Otravurile, "ucigasi tacuti", au pindit 20 de ani pe fundul marii. Luna trecuta, un raport al expertilor ONU arata ca au aparut probleme grave de sanatate in nordul Somaliei, in zona afectata de tsunami, chiar de la inceputul lui ianuarie. Sute de oameni s-au imbolnavit grav, suferind de singerari ale mucoasei bucale si stomacale, hemoragii abdominale, infectii ale pielii si alte simptome specifice unor intoxicatii severe.

Potrivit raportului citat, bolile au fost provocate de faptul ca valul seismic a ravasit fundul oceanului, in apropierea coastelor Somaliei, unde de ani de zile se arunca deseuri toxice, in mod clandestin. Pe plaje au fost aruncate butoaie ruginite, continind deseuri industriale (inclusiv cu continut de cadmiu, plumb si mercur), medicale si chiar radioactive. Raportul ONU citeaza o serie de anchete mai vechi care afirma ca aceste deseuri au fost descarcate aici in secret, in anii ‘80-’90 si ca ele provin de la firme europene, care s-au debarasat de reziduuri cu ajutorul unor structuri mafiote.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.