Anuntul decesului Papei Ioan Paul al II-lea a fost primit simbata seara cu dangate de clopote si lacrimi de tristete de credinciosii din lumea intreaga, in special la Roma si in Polonia, dar si cu declaratiile emotionante ale liderilor din intreaga lume, care au tinut sa evoce imaginea artizanului reconcilierii religioase si al pacii. De pe un continent pe altul, clopotele bisericilor s-au facut ecoul clopotelor de la Vatican.

In Mexic, mii de credinciosi s-au adunat la biserica Fecioarei din Guadalupe, in fata careia troneaza o statuie a Papei Ioan-Paul al II-lea. Cu ochii inrositi de plins si cu glasurile intretaiate de emotie, tineri si batrini au scandat, asa cum o faceau si la intilnirile cu Suveranul Pontif, "Papa Ioan-Paul al II-lea, lumea te iubeste". Conducerea bisericii mexicane a subliniat ca "Suveranul Pontif a lasat pe pamint imaginea unui om care a schimbat cursul istoriei, a facut sa se prabuseasca ziduri, a eliminat granitele si a facut sa vibreze milioane de inimi"

La Paris, uriasul clopot de 13 tone al bisericii Notre-Dame, rezervat evenimentelor speciale, a rasunat 84 de ori in memoria papei, fiecare bataie La Lourdes, in sud-vestul Frantei, numerosi pelerini s-au recules in tacere in fata grotei unde Papa, deja grav bolnav, a venit in vara anului trecut pentru o ultima rugaciune adresate Sfintei Fecioare. In aceasta grota, in 1858, tinara Bernadette Soubirous a fost martora aparitiei Fecioarei Maria

Cu luminari in miini, circa o mie de credinciosi s-au adunat la sanctuarul de la Fatima, centrul Portugaliei, un loc sfint pentru catolici, pe care Papa l-a vizitat de mai multe ori

La Madrid, cel putin 2.000 de persoane s-au adunat in mod spontan in Plaza de Colon pentru a-si exprima un ultim omagiu, iar guvernul spaniol a decretat ca luni sa fie zi de doliu national.

Slujba sub cerul liber

Mai multe tari, intre care Italia, Portugalia, Cuba, Chile si Capul Verde, au decretat trei zile de doliu national, interval in care toate activitatile festive si sportive sint suspendate l Catolicii supravietuitori ai puternicului cutremur de pamint din insula indoneziana Nias, care se adunasera duminica la biserica Sfinta Maria din orasul Gunung Sitoli pentru a se ruga pentru sufletul Papei, au evacuat in mare graba cladirea subreda dupa producerea unui nou seism, cu magnitudinea de 6,2 pe scara Richter.

Dupa primele minute de panica, credinciosii au scos sub cerul liber altarul, crucifixele si luminarile pentru oficierea slujbei. "O alta pierdere s-a adaugat pierderilor noastre, pentru ca am ramas fara conducatorul nostru, Sanctitatea sa Papa", a spus preotul l In China, unde exprimarea credintei religioase este permisa numai in lacasuri de cult aprobate de guvern, credinciosii au cintat imnuri si s-au rugat la Catedrala Sudica din Beijing, stringind la piept poze ale Papei Ioan Paul al II-lea.

Polonezii, ingenuncheati in lacrimi

Drapelele au coborit in berna ieri, pe toate cladirile oficiale din Polonia, tara de origine a Papei Ioan Paul al II-lea, dupa ce simbata fusese declarat doliu national in urma mortii Suveranului Pontif. La Varsovia, toate mijloacele de transport in comun poarta mici drapele in culorile nationale, alb si rosu, insotite de panglici negre. Totodata, numeroase resedinte si masini particulare poarta semnele doliului. In capitala poloneza, mii de localnici au ales sa mearga la biserica Sfinta Ana, din apropierea fostul castelul regal. La miezul noptii, peste 15.000 de oameni au asistat la o slujba speciala, retransmisa pe un ecran gigantic.

Orasul natal al Papei, Wadowice, a devenit un adevarat sanctuar pentru zeci de mii de polonezi care s-au adunat in fata bisericilor in noaptea de simbata spre duminica ca sa se roage pentru sufletul defunctului. In fata bisericii Sf. Maria din Wadowice, situata la doar citeva zeci de metri de casa unde s-a nascut Karol Wojtyla pe 18 mai 1920, sute de persoane cu lacrimi in ochi au inghenuncheat dupa anuntul decesului.

"E ca si cind ar fi murit tatal meu"

Chemati prin glasurile preotilor, dar si prin mesaje SMS, credinciosii de pe tot cuprinsul Poloniei au luat cu asalt bisericile purtind in miini luminari aprinse. Toate radiourile au difuzat exstrase din predicile Papei si materiale despere biografia acestuia, iar televiziunile si-au intrerupt emisiunile obisnuite. La Cracovia, metropola din sudul Poloniei unde Karol Wojtyla a slujit ca episcop si arhiepiscop inainte de a deveni papa, in 1978, peste 200.000 de polonezi au asistat ieri la slujba speciala oficiata la Biserica Divinei Indurari, unde Lolek, cum i se spunea in tinerete, venea adesea sa se roage.

In jurul portii bisericii au fost asternut un adevarat covor de flori si sute de lumari aprinse. In biserici sau in fata acestora, credinciosii s-au adincit intr-o reculegere tacuta, intrerupta uneori de accese de plins, imposibil de stapinit. Altii incercau sa-si controleze emotiile, indreptindu-se catre casa pentru a-si manifesta durerea profunda in solitudine. "E ca si cind ar fi murit tatal meu. O data cu el a disparut iubirea, iubirea de oameni, dar si bunatatea sa, o inima uriasa a disparut", spunea o tinara de 19 ani, Sylvia Lyson, cu lacrimi in ochi. "Nu stiu ce se va intimpla de acum incolo, dar ma simt teribil de singura", a declarat o alta tinara, de 17 ani.

Sfintul Poloniei

Papa Ioan-Paul al II-lea era venerat asemenea unui sfint in Polonia, tara catolica in proportie de 95 la suta. "Multumita lui noi am regasit credinta si speranta", declara vineri Lech Walesa, liderul istoric al sindicatului Solidaritatea. Majoritatea covirsitoare a polonezilor nu ezita sa-l indice pe Suveranul Pontif, primul papa slav din istorie, drept cea mai mare personalitate a secolului 20. Alegerea sa ca papa, in 1978, este considerata in Polonia un eveniment mai important decit prabusirea comunismului sau declansarea celui de-al doilea razboi mondial.

Milioane de polonezi au venit la intilnirea cu Suveranul Pontif in timpul celor noua vizite facute acesta in calitate de papa, ultima datind din august 2002. In acel an, aproximativ 2,5 milioane de oameni au asistat la marea slujba papala de pe esplanada Blonia din Cracovia, fiind cea mai mare adunare organizata vreodata in aceasta tara. Dupa caderea comunismului, municipalitatile s-au inghesuit sa denumeasca sau sa redenumeasca spitale, orfelinate sau azile cu numele Papei Ioan Paul al II-lea. Peste tot, o piata, o strada sau o alee poarta numele sau, iar monumentele ridicate in onoarea sa nici nu mai pot fi numarate.

La Cracovia, o impozanta statuie a lui Lenin a fost inlocuita cu cea mai mare statuie a Papei, cu inaltimea de noua metri. Portretele Sfintului Parinte impodobesc majoritatea bisericilor, iar placile comemorative amintesc de vizitele sale. In numeroase case ale polonezilor, fotografia Papei sta alaturi de icoana Maicii Domnului. "Tripticul roman", culegere de poeme si meditatii scrisa de Papa Ioan Paul al II-lea a avut cele mai mari vinzari in 2003, devansind aproape imbatabila colectie "Harry Potter". Ultima sa carte, intitulata "Memorie si identitate" si aparuta luna trecuta, se vinde ca piinea calda, in ciuda austeritatii temelor filosofice si existentiale.

Presa mondiala creioneaza bilantul unui pontificat de exceptie

Prea mondiala si-a luat ramas bun ieri de la Ioan-Paul al II-lea, un papa care, dupa parerea tuturor, va ramine in istorie ca o mare personalitate, subliniind totodata contradictia dintre deschiderea sa politica si conservatorismul sau in materie de morala. Presa italiana si-a manifestat, mai intii de toate, afectiunea pentru liderul polonez al Biserici, pe care Roma l-a adoptat ca pe propriul ei cetatean. "Ciao, Papa Karol", titra ieri cotidianul "La Sicilia". "Adio Wojtyla", a scris "La Repubblica", in timp ce "Corriere de la Sera" l-a omaginat pe "Papa care a schimbat lumea".

Si cele doua principale cotidiane sportive au renuntat la specificul lor, trecind moartea Papei pe prima pagina l In Polonia, ziarele au publicat editii speciale pentru a se alatura doliului national decretat simbata. "S-a intors la Dumnezeu", titra ziarul de mare tiraj "Fakt", care s-a facut purtatorul de cuvint pentru numerosi polonezi exprimind speranta ca inima Papei se va odihni in Polonia: "Aceasta ar fi pentru noi cea mai frumoasa relicva si cea mai pretioasa comoara" l In Spania, ziarul "El Mundo" l-a omagiat pe "Papa care a schimbat istoria secolului XX" si a "condus barca lui Sfintul Petru cu o mina ferma", iar cotidianul catolic "ABC" a vorbit despre "un pontif carismatic care a cerut iertare pentru greselile istorice ale Vaticanului, precum sclavia, Inchizitia, Holocaustul, Cruciadele si erorile stiintifice" l In Portugalia, "Diario de Noticias" aminteste ca, si in conditiile in care Papa nu era un om modern, "el a stapinit cu cu o imensa eficacitate puterea televiziunii".

Acelasi ziar vorbeste despre "contradictia care a marcat intregul pontificat, intre un om cu o viziune extraordinara si o fire de un conservatorism inflexibil" l La Londra, presa britanica a adus un omagiu celui care "a avut o capacitate extraordinara de a comunica dimensiunea umana a mesajului lui Isus Cristos", potrivit ziarului "The Observer" l In Gemania, cotidianul berlinez "Tagespiegel" noteaza ca, o data cu aceasta moarte "se termina unul dintre pontificatele cele mai lungi si mai bogate in rezultate" l Ziarul austriac de mare tiraj "Kronen Zeitung" l-a omagiat pe "revolutionarul care a schimbat fata lumii" si care "a indraznit sa atace deschis capitalismul brutal si mondialist" l In Serbia, tara majoritar ortodoxa, presa aminteste de rolul Papei Ioan-Paul al II-ea in caderea comunismului, dar si de faptul ca acesta s-a opus razboiului impotriva Serbiei, din 1999, si conflictului din Irak l In Orientul Mijlociu, numeroase ziare au anuntat moartea Papei pe prima pagina, insa fara comentarii, unele amintind totusi de sprijinul oferit de papa palestinienilor.

Tristete printre conducatorii de stat

Lideri politici si religiosi din intreaga lume si-au manifestat emotia si tristetea pentru disparitia unui papa admirat pentru curajul si determinarea sa. Primul care si-a exprimat durerea a fost presedintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi, care a tinut un discurs televizat la putin timp dupa moarte Papei. "Italia este in doliu si il plinge pe Papa", a spus Ciampi. La scurt timp dupa aceea, in toata tara drapelele erau coborite in berna. l "Profund intristat", s-a declarat si secretarul general al ONU, Kofi Annan, care a evocat imaginea unui "avocat neobosit al pacii" l Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si-a tranmis "profunda tristete", iar premierul britanic

Tony Blair a deplins disparitia "unui om remarcabil, de o demnitate si un curaj extraordinare" l Pentru presedintele George W. Bush, care a subliniat rolul Papei in lupta impotriva comunismului si in instaurarea democratiei in Europa de Est, "Biserica Catolica si-a pierdut pastorul, iar lumea a pierdut un aparator al libertatii umane". Liderul american a dispus coborirea drapelelor in berna pe toate cladirile federale.

Omologul sau rus, Vladimir Putin, a salutat "o figura exceptionala a timpurilor noastre, al carei nume este emblematic pentru intreaga era". Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Aleksei al II-lea, a declarat ca persoana Papei Ioan-Paul al II-lea, lucrarea si ideile sale, au avut un impact puternic asupra lumii". "Deplingem cu tristete pierderea suferita de Biserica Romano-Catolica", a continuat acesta. In ciuda acestor declaratii, relatiile dintre cele doua biserici au fost foarte proaste in ultimii ani, dupa ce rusii i-au acuzat pe catolici ca au pornit o campanie de prozelitism si s-a opus cu inversunare unei vizite a Papei in Rusia, care a murit fara as putea indeplini aceasta mare dorinta o veche dorinta a acestuia.

Un Papa respectat de evrei si musulmani

"Papa Ioan-Paul al II-lea a schimbat fundamental 2000 de ani de relatii intre Biserica si poporul evreu", a declarat presedintele Convresului mondial evreiesc, Edgar Bronfman l Suveranul Pontif "a dat semnale cu-adevarat istorice devenind primul Papa care a vizitat o sinagoga, apoi locul sfint al evreilor din Ierusalim, Zidul Plingerii", a declarat presedinteel Consiliului central ale evreilor din Germania, Paul Spiegel l Intr-un gest fara precedent, presedintele Consiliului francez al cultului musulman, Dalil Boubakeur, a cerut ca in moscheile din Franta sa se pastreze "un moment de meditatie si evocare" in memoria lui Ioan-Paul al II-lea, pe care l-a denumit un "om sfint" l

Un alt fapt exceptional a fost acela ca principalale televiziuni din lumea araba, Al-Jazeera si Al-Arabiya, au asigurat transmisii in continuu in legatura cu starea de sanatate a Papei, apoi cu moartea acestuia. Pina si televiziunea Al-Manar, a miscarii siite libaneze Hezbollah, si-a intrerupt programele simbata seara pentru a anunta decesul Papei si pentru a transmite imagini in direct l Moartea Papei a provocat o reactie si din partea liderului insurgentilor talibani din Afganistan, care a transmis duminica un mesaj prin care cere succesorului papei Ioan Paul al II-lea sa isi foloseasca influenta pentru a pune capat persecutarii musulmanilor.. "Noi nu ne exprimam nici indurerarea, nici bucuria in legatura cu moartea papei. Unele dintre lucrurile pe care le-a spus despre pace si armonie meritau luate in considerare", a declarat purtatorul de cuvint al talibanilor, Abdul Latif Hakimi.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.