Papa Ioan Paul al II-lea s-a inaltat la cer, simbata seara, in rugaciunile celor aflati la capatiiul sau si in timp ce zeci de mii de oameni se rugau in Piata Sfintul Petru, cu ochii atintiti pe ferestrele apartamentului papal. Dupa 10 ani de lupta cu boala, dupa toate suferintele fizice indurate, Karol Wojtyla s-a stins din viata asa cum si-a dorit, cu demnitatea unui Papa care se duce linistit la intilnirea cu Creatorul.

Semnificativ pentru un om considerat una dintre personalitatile cele mai importante ale secolului al XX-lea, Karol Wojtyla s-a nascut si a murit "la zi mare". Pe 18 mai 1920, cind a venit pe lume, Polonia era in sarbatoare, intreg poporul salutind intrarea trupelor maresalului Pilsudski in Varsovia. Ziua in care s-a stins are insa o dubla semnificatie, fiind legata atit de aparitiile Fecioarei la Fatima, cit si de sarbatoarea Divinei Indurari.

Se spune ca in cea de-a treia aparitie la Fatima, descrisa de cei trei copii carora li s-a aratat in cel de-al doilea secret, Maica Domnului a spus ca, pentru a feri lumea de dezastru, Rusia trebuie sa fie dedicata Inimii sale Imaculate, iar credinciosii trebuie sa spuna rugaciuni speciale in prima zi de simbata din primele cinci luni ale anului.

Profund credincios Fecioarei, Ioan Paul al II-lea a tinut cu rigurozitate aceasta porunca, recitind in toate zilele de simbata de la inceputul lunii Sfintul Rozariu, meditind asupra misterelor din Rozariu si impartasindu-se. In acel secret, incredintat de copiii-martori mai-marilor Bisericii, li se promite celor care respecta aceasta cerinta ca Fecioara Maria va fi alaturi de ei in ceasul mortii lor si va veni sa-i conduca la cer in prima simbata a lunii.

Divina Indurare pentru suferinta Papei. Pe de alta parte, la ceasul de seara cind a murit Papa era ajunul sarbatorii Divinei Indurari, introdusa chiar de Ioan Paul al II-lea in calendarul Bisericii Catolice, iar la capatiiul sau, monseniorul Stanislaw Dziwisz celebra o slujba speciala dedicata acestei zile. Sarbatoarea este legata de tineretea lui Ioan Paul al II-lea, petrecuta la Cracovia, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, unde, in drumul sau spre fabrica Solvay, trecea pe linga manastirea in care pina in 1938 a trait Faustina Kowalska, o calugarita a carei viata a fost marcata de aparitii si revelatii divine. Traditia spune ca Isus Cristos i s-a aratat Faustinei cind era tinara, spunindu-i ca a ales-o pentru a transmite poporului sau mesajul mizericordiei sale.

"Acolo unde lipseste respectul pentru viata si demnitatea umana, acolo e nevoie de bunavointa divina, in lumina careia se va vedea valoarea inestimabila a oricarei fiinte omenesti. Este nevoie de mizericordia divina pentru a pune capat nedreptatilor din lume, iar adevarul sa straluceasca", scria in jurnalul sau Maica Faustina. Tinarul Wojtyla a pomenit deseori de drumurile zilnice pe linga manastire, un drum de sapte kilometri, chinuitor pentru un om incaltat in sabotii din lemn pe care ii purta viitorul Papa in acele vremuri marcate de lipsuri din pricina razboiului. Ioan Paul al II-lea a fost atit de impresionat de figura calugaritei vizionare, incit a inaltat-o in rindurile sfintilor si a instituit o sarbatoare a Mizericordiei.

Dupa 48 de ore de agonie, Ioan Paul al II-lea si-a incheiat misiunea apostolica pe Pamint in Saptamina Luminata, in prag de sarbatoare.

"Sfintul Parinte s-a intors in casa Tatalui ceresc"

Asteptata si temuta de doua zile, dupa brusca deteriorare a sanatatii sale survenita joi seara, moartea Papei Ioan Paul al II-lea i-a luat totusi prin surprindere pe credinciosi pentru ca, obisnuita cu rezistenta sa surprinzatoare, toata lumea credea sau macar spera ca Sfintul Parinte va mai rezista pina duminica dimineata. In cursul serii de simbata, Vaticanul prezentase doar un comunicat laconic, in care se spunea ca starea Suveranului Pontif este foarte grava, acesta avind febra mare. Zecile de mii de catolici strinsi in Piata "Sfintul Petru" se aflau in cea de-a doua noapte de rugaciune, glasurile multimii inaltindu-se pina la camera in care se afla Papa.

Parea ca va fi o noapte la fel de linistita ca si cea precedenta, cind inevitabilul s-a produs.
Toate marile canale de stiri ale lumii urmareau solemna celebrare, cind a venit prima indicatie despre ceea ce se petrecea in spatele ferestrelor inchise.

Un SMS rau-prevestitor si un e-mail funest

"Inima Papei incepe sa cedeze", anunta agentia italiana ANSA. Stirea a intrat pe post, cu circumspectia de rigoare, caci nimeni nu dorea repetarea greselii de vineri seara, cind toata lumea anuntase moartea Papei fara a astepta vreo confirmare. Surprinzator pentru
mecanismul greoi al birocratiei vaticane, simbata seara confirmarea a venit la mai putin de un minut. "Papa a murit la ora 21.37". Semn al modernizarilor aduse la Vatican de Ioan Paul al II-lea, ceea ce altadata se facea printr-un comunicat oficial redactat cu grija, acum s-a facut prin SMS. Ziaristii acreditati la Vatican au cu totii un "sistem de alertare rapida" pentru cazuri de urgenta, iar simbata acesta a intrat in functiune la un sfert de ora dupa decesul Papei. Reprezentantul agentiei France Presse a primit la 21.52 un SMS ca are "o declaratie urgenta in posta electronica".

In declaratia urgenta transmisa prin e-mail ziaristilor acreditati la Vatican scria: "Sfintul Parinte a decedat in aceasta seara, la ora 21.37 (19.37 GMT), in apartamentele sale private.

Au fost initiate toate procedurile prevazute de Constitutia apostolica "Universi Dominici Gregis", promulgata de Ioan Paul al II-lea, in 22 februarie 1996." Printre procedurile stipulate in Constitutia Apostolica se numara masurile pe care trebuie sa le ia Vaticanul in cazul decesului Papei, inclusiv cele legate de funeralii si de desemnarea succesorului sau pe tronul Sfintului Petru.

"In aceasta seara, ne simtim orfani"

Desi este de presupus ca trista veste a ajuns imediat si la cei din piata, pe telefoanele mobile, in mod uimitor, multimea a continuat rugaciunea, luind de la capat Sfintul Rozariu. Pe fetele celor prezenti se citea o ingrijorare tot mai mare, insa lumea continua sa raspunda firesc preotului care celebra messa.

Potrivit protocolului, cel care avea misiunea de anunta poporului Romei moartea Papei era cardinalul Camillo Ruini, episcop-vicar al capitalei italiene.
In Piata "Sfintul Petru" si-a facut insa aparitia arhiepiscopul argentinian Leonardo Sandri, care s-a apropiat de microfon si a spus: "Iubiti frati si surori, la ora 21.37 (22.37, ora Romaniei), Sfintul Parinte s-a intors in casa Tatalui ceresc. In aceasta seara, ne simtim orfani". In Piata, oamenii au inceput sa plinga, intr-o revarsare de durere retinuta, fara vreo manifestare exagerata care sa strice cumva solemnitatea momentului. Un preot i-a invitat pe cei din Piata sa pastreze tacerea, pentru "a-l insoti pe Papa in primii pasi spre Ceruri".

Dupa momentele de stupoare, oamenii au inceput sa-si revina din soc si, intr-o extraordinara demonstratie de credinta, multimea a reluat sirul rugaciunii. Clopotele Vaticanului au inceput sa sune, batind de 84 de ori, cite o lovitura pentru fiecare an din viata Papei.

Dangatele de clopote se impleteau cu vocile celor care rosteau "Ave Maria", ce puncteaza rugaciunea Rozariului, rugaciune dedicata Fecioarei Maria, caruia Papa i-a fost devotat intreaga viata.

Ultimul cuvint: "Amin"

Papa Ioan Paul al II-lea si-a dat ultima suflare in rugaciune, inconjurat de compatriotii sai polonezi, care l-au slujit in anii petrecuti la Vatican. Potrivit unui comunicat oficial, in camera se aflau cei doi secretari particulari ai sai, patru calugarite poloneze, dar si medici si infirmieri italieni. In acea seara, monseniorul Stanislaw Dziwisz a celebrat linga patul Papei slujba dedicata sarbatorii Indurarii Divine, in cadrul caruia Suveranul Pontif a primit pentru a doua oara sacramentul bolnavilor, ungerea cu ulei sfintit, si Viaticul, ultima impartasanie, aceleasi ritualuri fiind celebrate si joi seara.

Cotidianul italian "La Repubblica" citeaza declaratia unui preot polonez, potrivit caruia Papa a ascultat rugaciunile din Piata "Sfintul Petru", iar la sfirsitul Rozariului, cu un ultim efort, a spus "Amin", iar apoi a inchis ochii. Ioan Paul al II-lea a murit cu privirea indreptata spre geam, tinindu-l de mina pe monseniorul Dziwisz, care i-a fost aproape timp de 40 de ani.

Karol! Karol! Karol! Protocolul Vaticanului cere ca moartea Papei sa fie constatata de cardinalul-sambelan (camerlengo), functie detinuta in prezent de spaniolul Eduardo Martinez Somalo. Acesta trebuie sa-l strige de trei ori pe Papa pe numele de botez, Karol, in acest caz, iar daca nu raspunde este declarat mort. In trecut, in momentul in care il striga pe nume, sambelanul trebuia sa loveasca de trei ori fruntea Papei cu un ciocanel din argint, insa obiceiul a fost abolit in 1958. In afara acestui ritual ancestral, care a fost dus la indeplinire duminica dimineata, moartea trebuie constatata, din punct de vedere legal, de un medic.

In certificatul de deces intocmit ieri de medicul Papei, Renato Buzzonetti, se specifica faptul ca Sfintul Parinte a murit din cauza unui "soc septic si a unei insuficiente cardiace ireversibile".

Infinita durere la catafalcul Papei

Trupul neinsufletit al Papei Ioan Paul al II-lea a fost depus ieri in Sala Clementina a Palatului Apostolic, in cadrul unei ceremonii rezervate in primul rind demnitarilor, clericilor si unor invitati speciali, pentru a li se permite sa aduca ultimele omagii defunctului. Responsabilii Vaticanului au permis ieri, pentru prima oara in istorie, transmiterea in direct a pelerinajului special pentru VIP-uri, oferind astfel milioanelor de credinciosi posibilitatea de a vedea si ei trupul Papei. Pelerinajul la catafalc a inceput imediat dupa prima messa oficiata la Vatican dupa moartea Papei, la slujba asistind peste 100.000 de credinciosi.

Cardinalul-sambelan Eduardo Somalo a stropit corpul Papei cu apa sfintita. Chipul Sfintului Parinte parea foarte slabit, dar senin. Papa era asezat pe un catafalc inaltat, cu capul pe o perna aurie, cu bratele pe piept, avind sprijinita de corp, pe partea stinga, cirja papala. In spatele catafalcului, in stinga, se afla un crucifix, iar la dreapta - luminarea pascala. Cardinalul Somalo, flancat de doua garzi elvetiene, a rostit o rugaciune funebra.

Rind pe rind, in fata catafalcului s-au oprit membri ai Curiei romane, presedintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi, premierul Silvio Berlusconi, alaturi de principalii lideri politici italieni si de corpul diplomatic precum si unii jurnalisti autorizati sa aduca acest prim omagiu Papei decedat.

Doua milioane de oameni, asteptati la inmormintare. Ramasitele pamintesti ale Papei vor fi transportate in aceasta dupa-amiaza in Bazilica "Sfintul Petru", unde in zilele urmatoare vor avea acces toti pelerinii aflati la Vatican.

Se estimeaza ca peste doua milioane de oameni vor veni la Roma pentru a fi de fata la funeraliile Suveranului Pontif. Decizia privind data si modul de desfasurare ale funeraliilor va fi luata astazi, cind se intruneste Colegiul Cardinalilor, care are misiunea de a gestiona problemele Bisericii pina la alegerea unui nou Papa.

Potrivit protocolului, funeraliile trebuie organizate la 4-6 zile de la decesul Papei. Teoretic, Ioan Paul al II-lea va fi ingropat in criptele de sub Bazilica "Sfintul Petru", desi Constitutia Apostolica prevede posibilitatea ca Papa sa fie inmorminat in alta parte, in cazul in care lasa dispozitii testamentare in acest sens. Desi Vaticanul nu a anuntat nimic oficial privind acest aspect, reporterii au constatat ieri ca accesul la cripte a fost interzis si se aude zgomot de lucrari. Potrivit presei italiene, Ioan Paul al II-lea ar putea fi ingropat in cripta in care s-a odihnit si predecesorul sau Ioan al XXIII-lea, ale carui ramasite au fost mutate in interiorul bazilicii dupa beatificarea sa.

Imbalsamarea Papilor, traditia familiei Signoracci

Familia italiana Signoracci este singura insarcinata, de mai multe generatii, sa efectueze operatiunile de conservare a ramasitelor pamintesti ale Papilor, inainte ca acestea sa fie expuse in fata credinciosilor pentru a le aduce un ultim omagiu, relateaza cotidianul italian "Corriere della Sera". Simpli angajati ai primariei, dar si experti in imbalsamare, membrii familiei Signoracci s-au ocupat din tata in fiu de imbalsamarea a trei Papi: Ioan al XXIII-lea, Paul al VI-lea si Ioan Paul I. "Ne vom stradui sa fim din nou la inaltime", a declarat Cesare Signoracci.

Pina in urma cu un secol, trupurile Papilor decedati erau golite de organele interne in timpul imbalsamarii, dar Pius al X-lea a decis sa aboleasca acest obicei.
Astfel, sint practicate numai citeva interventii, care sa permita expunerea corpului in fata credinciosilor. Exhumat cu prilejul transferului in Bazilica "Sfintul Petru", in 2001, corpul Papei Ioan al XXIII-lea a aparut intr-o stare excelenta, la 38 de ani de la moartea sa, familia Signoracci cistigindu-si laude cu acel prilej.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.