Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Statele Unite ca ar fi facut presiuni asupra Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa sa nu trimita observatori la alegerile pentru Duma de Stat de pe 2 decembrie.

OSCE a renuntat la intentia initiala de a monitoriza alegerile, plangandu-se ca observatorii sai nu au primit la timp vizele de intrare in Federatia Rusa.

Ulterior, OSCE a spus ca va trimite o delegatie de euro-parlamentari, in loc de o echipa OSCE completa, care sa supravegheze desfasurarea alegerilor.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pe de alta parte, si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu agresarea de catre politia rusa a participantilor la mitingurile opozitiei de la sfarsitul saptamanii.

Pe masura ce se apropie alegerile parlamentare din Rusia - programate pe 2 decembrie - discursul presedintelui Putin devine tot mai acerb.

Critici la adresa americanilor

Vorbindu-le sustinatorilor la un miting desfasurat luni la Sankt Petersburg, Vladimir Putin si-a indreptat tirul criticilor spre Statele Unite.

El a spus ca decizia OSCE de a nu trimite observatori la alegerile de la sfarsitul saptamanii face parte dintr-un plan american de subminare a credibilitatii scrutinului rus.

"A fost inca un pas facut la recomandarea Departamentului de Stat al Statelor Unite si vom lua acest lucru in considerare in relatiile bilaterale cu acea tara", a spus presedintele Rusiei.

Scopul lor - a mai continuat domnul Putin - este sa invalideze alegerile, dar nu vor reusi sa-l atinga.

OSCE a respins acuzatiile spunand ca nu au nici un sens si a precizat ca decizia de anula misiunea de monitorizare a scrutinului este urmarea refuzului Moscovei de a emite la timp vizele de intrare, precum si insistenta Kremlinului ca numarul observatorilor sa se reduca la 70 - cu mult mai putini decat la scrutinul anterior.

UE ingrijorata de arestari

Pe de alta parte, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-a exprimat ingrijorarea privind ceea ce el a numit hartuirea si arestarea politicienilor opozitiei de catre politie in timpul marsurilor organizate sambata si duminica.

Un purtator de cuvant al domnului Barroso a spus ca politia a folosit forta excesiva si a precizat ca dreptul la opinie si la organizarea in grupuri sunt drepturi fundamentale ale omului.

Aceste comentarii vin intr-un moment in care relatiile dintre Uniunea Europeana si Rusia sunt reci.

De la dispute comerciale si pana la divergente privind viitorul provinciei sarbe Kosovo relatiile bilaterale sunt tot mai tensionate.

Este de asteptat ca afirmatiile domnului Barroso sa fie primite cu raceala la Moscova, unde vor fi privite ca o ingerinta in politica interna a Rusiei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.