Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a anuntat ca va trimite totusi 40 de deputati in Rusia sa monitorizeze alegerile parlamentare de la 2 decembrie.

Saptamana trecuta OSCE anuntase ca renunta sa trimita observatori din cauza ca Moscova a impus conditii extrem de dure celor 70 de emisari, practic refuzandu-le viza de intrare.

Prin traditie, o echipa de experti OSCE soseste cu trei sau patru saptamani inainte de alegeri in tara respectiva ca sa pregateasca terenul pentru misiunea de observatori, concentrandu-se asupra campaniei electorale.

Echipa, de la Biroul OSCE pentru Institutiile Democratice si Drepturile Omului planuia sa vina la Moscova la 7 noiembrie dar acum nu va mai lua parte la misiune.

Directorul biroului Christian Strohal a declarat ca nu a primit o singura viza pentru experti.

Organizatia a afirmat insa acum ca un grup de circa 40 de parlamentari se va duce totusi in Rusia.

Parlamentarii vor sosi cu trei zile inaintea alegerilor si-si vor prezenta raportul la o zi dupa scrutin.

Vicepresedintele Adunarii Parlamentare a OSCE Kimmo Kiljunen recunoaste ca raportul nu va fi atat de cuprinzator ca cel precedent.

La alegerile parlamentare din 2003 din Rusia au fost prezenti 450 de observatori OSCE. Comisia Electorala Centrala a Rusiei se aratase uimita saptamana trecuta de decizia biroului pentru Institutiile democratice si drepturile omului de a renunta la misiunea de observatori si a respins acuzatiile de obstructie, calificandu-le nefondate.

In schimb a decis sa trimita invitatiile neonorate altor organizatii printre care Consiliul Europei.

Dupa o vizita in Rusia la inceputul lunii, o delegatie a Consiliului si-a exprimat increderea ca alegerile vor fi libere dar si preocuparea fata de "ceea ce pare a fi un control aproape total al statului asupra mass media electronica".

Intre timp, fostul prim ministru al Rusiei Mihail Kasianov a declarat ca restul lumii nu ar trebui sa recunoasca rezultatele alegerilor.

Aflat la Londra, Kasianov a spus ca noile reguli care limiteaza activitatea partidelor de opozitie, restrictiile impuse mass media si inaltul prag electoral, 7% necesar intrarii in parlament impiedica alegerile sa fie considerate libere si echitabile.

El l-a acuzat pe presedintele Putin ca a facut in toamna anului 2004 o cotitura brusca pe drumul spre democratie, indepartandu-se de acest obiectiv si ca a introdus spiritul KGB pe care majoritatea rusilor nu-l sprijina.

Kasianov si-a exprimat speranta ca opozitia va putea cadea de acord asupra unui candidat comun in alegerile prezidentiale din martie care sa lupte impotriva candidatului pe care il va propune Kremlinul.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.