Vladimir Gusinski, primul oligarh care a parasit Rusia dupa conflictul cu Vladimir Putin, are probleme cu politia din Israel. Coincidenta sau nu, afaceristul da acum explicatii tot pentru spalare de bani. Acuzatie care in Rusia era "prigoana politica".

Anchetatorii care cerceteaza spalarea de bani de la banca israeliana Hapoalim urmau sa-l interogheze duminica, pentru a doua oara, pe magnatul media ruso-israelian Vladimir Gusinski, unul dintre primii oligarhi care au parasit Rusia denuntind "prigoana politica" a Kremlinului. Politistii israelieni, care l-au interogat joi timp de sapte ore pe Gusinski si i-au perchezitionat casa din Ierusalim, vor sa afle care a fost rolul mogulului presei in ceea ce pare a fi cel mai mare scandal de spalare de bani din istoria Israelului.

Hapoalim, prestigiu umbrit de suspiciuni

Banca Hapoalim, cea mai mare institutie financiara comerciala din Israel, este suspectata de autoritati ca ar fi implicata in spalarea a circa 500 de milioane de dolari. 25 de angajati ai Hapoalim au fost deja arestati si 375 de milioane de dolari din conturile sucursalei din Tel Aviv au fost blocati pina la finalizarea investigatiei, care dureaza deja de un an si jumatate. Politia economica israeliana si serviciul de informatii financiare suspecteaza ca functionarii filialei Tel Aviv au contribuit la spalarea fondurilor a 45 dintre clientii bancii, prin transferarea rapida a sumelor dintr-un cont intr-altul si prin acordarea unor credite cu garantii reprezentate de sume pe care deponentii nu le puteau justifica legal.

Victima lui Putin?

Printre cei 45 de clienti ai Hapoalim pe care anchetatorii israelieni vor sa-i interogheze se afla si Gusinski, care in 2000 a parasit Rusia pentru a scapa de acuzatiile de frauda si spalare de bani. La momentul respectiv, Gusinski si Boris Berezovski - un alt oligarh rus - intrasera in conflict cu proaspat alesul Vladimir Putin, iar publicatiile sau televiziunile celor doi criticau cu asiduitate Kremlinul. Intransigenta organizatiilor de presa "a trezit" insa justitia rusa, care a descoperit subit afacerile suspecte pe care cei doi le derulau de multi ani, sub ochii indulgenti ai fostului lider rus, Boris Eltin.

Dupa ce a parasit Rusia, Gusinski a reusit de doua ori - o data in Grecia si a doua oara in Spania - sa evite extradarea catre Rusia, in ambele cazuri judecatorii considerind ca acuzatiile au fost motivate politic. Ajuns in cele din urma sa-si desfasoare afacerile in Israel si SUA, Gusinski a devenit mogul media si in statul evreu, cumparind 27% din actiunile influentului cotidian "Maariv".

Si omul lui Iukos pare a fi implicat in afacerea Hapoalim

In afara de Gusinski, un alt oligarh rus fugit in Israel pare a fi implicat in afacerea Hapoalim. Pe lista interogatorilor israelieni se afla si Leonid Nevzlin, unul dintre actionarii importanti ai Menatep, holdigul care detine Iukos - pina mai ieri cea mai mare companie petroliera privata din Rusia. Nevzlin a fugit in Israel in timpul anchetei care a dus la prabusirea Iukos si la arestarea lui Mihail Hodorkovski, managerul gigantului energetic si, cindva, cel mai bogat om din Rusia. Afacerea Hapoalim nu este prima in care oligarhii fugari ai Rusiei au probleme chiar si in exil. Recent, anchetatorii spanioli au dezmembrat o retea de spalare de bani care, in afara de fonduri din trafic de persoane, arme sau droguri, albea si bani deturnati din conturile Iukos.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.