Paradoxurile istoriei functioneaza - SUA au vrut sa controleze domeniul nuclear cu ajutorul Iranului la jumatatea secolului al XX-lea, acum Teheranul joaca de unul singur.

Planurile nucleare americane in privinta Iranului, cindva principalul lor aliat in Orientul Mijlociu, au fost date peste cap de revolutia islamica din '79 si de razboiul Iran-Irak. Transformarea Iranului in putere nucleara echivala pentru Washington in anii '50 cu introducerea unui cal troian intr-o regiune care cadea tot mai mult sub influenta sovietica.

Acum, Iranul este perceput drept dusmanul public numarul unu. Propaganda functioneaza de ambele parti. Iranul este demonizat, iar amenintarile cu un atac nu mai sint de multa vreme doar aluzive. La rindul sau, Teheranul isi pledeaza cauza, sustine sus si tare ca programul sau nuclear este in scopuri civile, dar nu reuseste sa alunge suspiciunile, desi, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, nu exista dovezi clare ca ar urmari obtinerea bombei nucleare.

Cei care sustin ca programul iranian este de fapt unul militar se intreaba de ce Iranul a refuzat propunerea europeana de a inlocui reactoarele care functioneaza cu combustibil pe baza de uraniu imbogatit cu reactoare care nu au nevoie de astfel de combustibil. Suspiciuni ridica si faptul ca Teheranul a refuzat in repetate rinduri sa primeasca uraniu gata imbogatit de la europeni si rusi. Argumentul iranian a fost ca nu vrea sa depinda de nimeni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.