Camera superioara a Parlamentului Rusiei a aprobat propunerea presedintelui Putin privind suspendarea participarii la Tratatul fortelor conventionale in Europa.

Tratatul reglementeaza numarul de tancuri, piese de artilerie grea si avioane de lupta, precum si numarul de militari care pot fi amplasati in Europa.

Seful statului major, Yuri Baluyevsky, a declarat ca NATO nu ar trebui sa aiba obiectii la decizia Rusiei.

"Reprezentantii armatei din statele NATO inteleg ca actiunile conducerii politice si militare ruse sunt legale. si tocmai aceasta ne permite sa vedem tratatul dintr-o cu totul alta pozitie, diferita de cea in care ne aflam in 1999", a declarat oficialul rus.

Votul din camera superioara a parlamentului Rusiei a fost unanim si, ca urmare, presedintele Vladimir Putin va putea suspenda participarea Moscovei la tratat.

Nemultumire fata de scutul anti-racheta al SUA

Liderul de la Kremlin facuse aceasta propunere pe fondul nemultumirii Rusiei fata de planurile Statelor Unite de a construi un scut anti-racheta in estul Europei.

Presedintele Putin a justificat ca Rusia poate sa-si suspende participarea mai ales ca nici NATO nu a ratificat o versiune modificata a tratatului.

Concret, daca Vladimir Putin suspenda participarea Rusiei, inseamna ca Moscova nu va mai permite inspectii si verificari la bazele sale militare si nu va mai fi obligata sa limiteze numarul armelor conventionale amplasate la vest de Urali.

Tratatul din 1990 care limiteaza cantitatea de armament greu care poate fi amplasata de NATO si de tarile Pactului de la Varsovia a fost incheiat cu scopul de a detensiona situatia la granita dintre vechiul bloc estic si Europa Occidentala.

Documentul a fost revizuit in 1999, dupa prabusirea Uniunii Sovietice. Rusia a ratificat versiunea actualizata in 2004 dar Statele Unite si alte tari membre NATO au refuzat sa o faca, insistand ca Rusia trebuie intai sa-si indeplineasca obligatiile de a retrage trupele din Georgia si Transnistria.

Presedintele camerei superioare a Parlamentului de la Moscova a declarat ca in conditiile in care statele NATO refuza sa ratifice tratatul, Rusia nu putea raspunde decat luand masuri de a-si suspenda participarea la tratat.

"Tratatul actualizat a fost ratificat de numai patru state", a subliniat oficialul rus, care a reprosat NATO ca deschide baze in Romania si Bulgaria si Statelor Unite ca fac planuri pentru un scut antiracheta in Polonia si Cehia. "Suspendarea tratatului este un raspuns logic al Rusiei la aceste actiuni ale NATO", a adaugat oficialul rus.

Ieri autoritatile ruse au anuntat ca au incheiat retragerea trupelor conventionale din Georgia - dar nu si pe cea a trupelor de mentinere a pacii.

Este insa un anunt care nu a fost confirmat de Georgia.

Rusia a predat autoritatilor georgiene o a treia baza fosta sovietica dar Georgia a precizat ca mai exista o baza pe care nu poate inspecta fiindca se afla in regiunea separatista Abhazia, sprijinita de Rusia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.