Autoritatile din Pakistan au revocat vineri noapte ordinul de retinere pe numele fostului prim ministru Benazir Bhutto, dupa ore bune de arest la domiciliul acesteia din Islamabad.

Liderul opozitiei pakistaneze, Benazir Bhutto, fusese arestata la domiciliu dupa ce si-a exprimat dorinta de a organiza o actiune de protest impotriva deciziei autoritatilor pakistaneze de a instaura starea de urgenta in Pakistan.

Imediat dupa ce a fost eliberata, doamna Bhutto a participat la o intalnire a partidului sau si la un miting al presei impotriva starii de urgenta.

Ea si-a exprimat intentia de a se intalni in cursul zilei de sambata cu organizatiile neguvernamentale care sprijina alegerile libere in Pakistan si cu diplomatii straini.

"Rolul organizatiilor neguvernamentale a fost foarte important pentru miscarea democratica din Pakistan", a subliniat fostul premier Benazir Bhutto, care a tinut sa multumeasca si comunitatii internationale pentru sustinerea acordata.

"Multumesc intregii comunitati internationale pentru ca sta alaturi de poporul pakistanez si ii sprijina aspiratiile democratice legate de organizare a unor alegeri libere", a continuat doamna Bhutto.

Implicarea SUA in problemele pakistaneze este 'o greseala'

Eliberarea acesteia din arestul la domiciliu a fost salutata de mai multe state, in special de administratia de la Washington.

Fostul consilier pe probleme de securitate al Casei Albe, Zbigniew Brzezinski, a declarat insa la BBC ca Statele Unite ar trebui sa adopte o atitudine prudenta si sa evite influentarea rezultatelor viitoarelor alegeri.

"Cred ca implicarea Statelor Unite in rezolvarea problemelor interne pakistaneze este o greseala. Cred ca exista o tendinta acum, in special din partea administratiei americane, de a crede ca e corect sa dictezi altor state. Priviti numai de cate ori spune purtatorul de cuvant al Casei Albe: 'trebuie sa faca asa sau altfel'."

"Numai ieri presedintele Bush i-a spus omologului sau pakistanez Pervez Musharaf ca trebuie sa organizeze alegeri la termen si sa renunte la uniforma de general pentru ca nu poate fi presedinte si sef suprem al armatei in acelasi timp. E o declaratie stranie pentru ca George Bush spune adesea ca ar fi seful suprem in Statele Unite", a declarat fostul consilier al fostului presedinte american Jimmy Carter.

Zilele trecute presedintele Pakistanului, Pervez Musharraf, si-a exprimat intentia de a organiza alegeri in jurul datei de de 15 februarie, un plan descris drept prea vag de catre fostul premier Benazir Bhuto.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.