Cu sase luni inaintea datei propuse pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeana, Turcia a facut primul gest in vederea obtinerii credibilitatii Bruxellesului, a carui principala cerinta ramane recunoasterea de catre Ankara a Ciprului. Prin semnarea protocolului privind extinderea acordului vamal, se poate spune ca Turcia a facut deja primul pas catre UE.

Problema recunoasterii Ciprului a constituit "marul discordiei" intre Ankara si clubul celor 25, in special la reuniunea Consiliului European din decembrie 2004, in cadrul careia s-a fixat data de 3 octombrie pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Turcia. Atunci, premierul Recep Tayyip Erdogan a refuzat parafarea protocolului vamal, in pofida presiunilor.

Cu toate acestea, autoritatile turce insista inca asupra faptului ca, desi acordul vamal cu cele 10 noi state membre ale Uniunii, printre care si Cipru, a fost semnat, acesta nu implica in nici un fel recunoasterea "oficiala si formala" a tarii vecine. Mai mult, ministrul turc de externe, Abdullah Gul, a subliniat ca protocolul nu este aplicabil decat pentru libera circulatie a marfurilor, si nu a serviciilor. In consecinta, Turcia nu va putea fi obligata astfel sa gazduiasca nave maritime sau aeriene cipriote in porturile si aeroporturile sale. Pe de alta parte insa, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru extindere, Krisztina Nagy, a precizat ca un astfel de paragraf nu face parte din textul acordului, astfel incat nu reprezinta decat o interpretare gresita a autoritatilor de la Ankara, o violare a protocolului vamal.

In ciuda reactiilor critice europene la adresa lor, autoritatile turce au anuntat ca se asteapta totusi la o crestere semnificativa a ajutorului financiar din partea Uniunii, in vederea aderarii, Ankara plangandu-se adesea ca primeste mult prea putin din fondurile UE destinate preaderarii, comparativ cu alte state candidate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.