Fostii sateliti sovietici se tem ca intelegerile dintre greii lumii se vor face pe spinarea lor

Pentru a imblanzi pozitia tot mai irascibila a Moscovei in dosarul Kosovo si in cel cu privire la Iran, Statele Unite cauta sa faca rusilor concesii acceptabile.

In acest sens, Washingtonul elaboreaza un intreg pachet de propuneri menite sa invinga opozitia Rusiei in chestiunea independentei provinciei sarbe, dar si pentru a obtine sprijin rusesc pentru noile sanctiuni impotriva Teheranului, adoptate de Administratia Bush.

Washingtonul este presat de timp si ar putea face mari concesii in fata Rusiei, estima, pe un ton de avertizare, publicatia americana "The Herald Tribune".

In primul rand se apropie scadenta in dosarul Kosovo, avand in vedere ca la 10 decembrie expira ultimul termen acordat Serbiei si provinciei separatiste pentru a ajunge la un acord in cadrul negocierilor. Totodata, Washingtonul se arata extrem de interesat sa obtina sprijinul Rusiei pentru inasprirea sanctiunilor impotriva Iranului, tara recent vizitata de Vladimir Putin si cu care Moscova incearca sa stranga relatiile, explica publicatia citata.

In al doilea rand, SUA, dar si Europa sunt in prezent preocupate in legatura cu decizia Rusiei de a iesi din Tratatul Fortelor Conventionale (CFE), document considerat piatra unghiulara a sistemului de securitate european de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Presedintele rus Vladimir Putin amenintase relativ recent ca Rusia va parasi CFE in replica la planurile SUA de a amplasa scutul antiracheta in Polonia si Cehia.

Explicatia SUA potrivit careia "scutul" e menit contracararii unui eventual atac din partea Iranului a fost tratata in Rusia ca o minciuna sfruntata. Rusii sunt convinsi ca scutul, ca si noile baze americane din Romania si Bulgaria, reprezinta o manevra dintr-un plan american de intimidare, ostil Moscovei.

Temerile Europei de Est

"Statele de la Marea Baltica si din Europa de Rasarit sunt infricosate de faptul ca SUA si Putin vor incheia o intelegere mare" pe la spatele lor, a declarat Tomas Valesek, seful Sectiei de politica externa si probleme de aparare din cadrul Centrului de reforme europene, cu sediul la Londra.

"Aceste tari (din Europa de Est) se tem ca, in cazul unei relaxari, apetitul lui Putin va creste si mai mult", explica acelasi expert, indicand ca "Putin ar putea sa profite de aceasta afacere cu Washingtonul pentru a-si redobandi influenta in Georgia sau Republica Moldova". Expertul citat a declarat ca Europa de Est este, pur si simplu, ingrozita ca ar putea deveni din nou moneda de schimb in jocurile greilor lumii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.