Numarul copiilor irakieni care nu au ce sa manince si sufera de malnutritie s-a dublat dupa declansarea celui de-al doilea conflict in Golf si dupa caderea regimului Saddam Hussein, potrivit unui raport al Natiunilor Unite. Daca in 2003, rata malnutritiei era de 4%, la sfirsitul anului trecut ajunsese la aproape 8%, a declarat Jean Ziegler, expert in cadru ONU.

Raportul, pregatit pentru reuniunea anuala a Comisiei ONU pentru drepturile omului de la Geneva, precizeaza ca guvernele trebuie sa-si recunoasca obligatiile extrateritoriale privind dreptul la hrana si nu trebuie sa faca nimic care sa ingreuneze accesul la aceasta al persoanelor ce traiesc in afara granitelor lor. Precizarea face referire clara la SUA, insa Washingtonul a refuzat sa raspunda acuzatiilor. Ziegler a acuzat fortele coalitiei ca utilizeaza ca "arma de razboi" privarea de hrana si controlul asupra surselor de apa, afirmind chiar ca "sursele de aprovizionare cu apa potabila au fost deliberat taiate".

Raportul precizeaza ca este vorba "de o violare evidenta a conventiei de la Geneva privind protectia civililor pe timp de razboi". Mai mult, raportorul ONU a estimat ca invazia in Irak si lupta impotriva terorismului au inghitit numeroase fonduri care ar fi putut fi folosite mai bine pentru combaterea foametei.
Irakul a fost considerat o tara cu conditii bune de alimentatie in anii ‘70 si ‘80, problemele de hrana aparind dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a impus acestei tari sanctiuni internationale, in urma invadarii Kuweitului de catre armata irakiana, in 1990.

Se crede ca programul umanitar al ONU "Petrol contra hrana" a redus la jumatate rata malnutritiei in rindul copiilor irakieni. Jean Ziegler nu a mentionat rolul rebeliunii irakiene in aparitia problemelor de alimentatie, rol adesea citat de organizatiile umanitare. Anul trecut, Carol Bellamy, directorul general al UNICEF, a afirmat ca violentele impiedica distribuirea ajutoarelor alimentare.

Romania, pe lista rusinii

In raportul ONU, alaturi de alte tari, precum India, Zimbabwe, Myanmar sau Filipine, condamnate pentru accesul inca greoi al oamenilor la hrana, este trecuta si Romania. Circa 17.000 copii mor in fiecare zi din cauza unor boli legate de malnutritie, in intreaga lume, se arata in raport, care numeste situatia scandaloasa, in conditiile in care nivelul economic global este in prezent mai ridicat decit pina acum. "Masacrul zilnic care se desfasoara astazi in tacere, prin infometarea oamenilor, trebuie sa inceteze," a spus Jean Ziegler.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.