Statele Unite au convenit cu liderii de la Chisinau sa ofere informatii legate de locatia in care ajunge armamentul din Transnistria. Potrivit agentiei Rusia la zi, militarii moldoveni si americani s-au inteles in privinta unui control asupra "circuitului de armament din regiune".

"O realizare remarcabila", este de parere Chisinaul, pentru ca in Transnistria sunt uzine de aparare, care nu se supun structurilor de stat ale Moldovei. Pe langa aceste uzine, nu lipsesc deja cunoscutele depozite de armament ale fortelor ruse.

Recent, aflat intr-o vizita in Republica Moldova, adjunctul Comandamentului Fortelor SUA din Europa, generalul Charles Word, l-a asigurat pe presedintele Vladimir Voronin de colaborare pe linie de structuri militare si servicii de informatii.

TARG DE INFORMATII

Potrivit ziarului Novie Izvestia, nu trebuie ignorat faptul ca America ajuta fortele moldovenesti sa se perfectioneze dupa standardele NATO. Acum, cele doua parti au convenit un schimb de date vizand traficul de armament, avand in vedere lipsa unui control adecvat asupra complexului industrial de aparare din teritoriile din stanga Nistrului. Word i-a promis presedintelui moldovean ca va fi creat un sistem mixt moldo-american de schimb de informatii secrete.

Despre prezenta Rusiei in republica separatista, americanii si moldovenii au incercat sa ajunga la o concluzie comuna. Liderii moldoveni sustin ca Rusia nu numai ca nu-si onoreaza obligatiunile asumate, la Istanbul, cu privire la retragerea militara din Transnistria, dar controleaza productia de armament din Transnsitria. Este cazul, intre altele, al uzinei din Tighina, Pribor, care a fost cumparata de companii rusesti. Asta in timp ce compania Moldavizolit din Tiraspol executa comenzile Minsterului rus al Apararii. La fel si in cazul uzinelor de pe malul drept al Nistrului, precum Topaz din Chisinau sau intreprinderea din Balti.

Igor Smirnov, liderul de la Tiraspol, nebagat in seama la nivel occidental, a respins acuzatiile insistente ale Chisinaului. Smirnov a declarat pentru Novie Izvestia ca a propus Uniunii Europene sa realizeze o monitorizare a intreprinderilor transnistrene "pentru a narui o data pentru totdeauna miturile moldovenesti. Nu am facut si nici nu intentionam sa facem comert cu arme si-i invitam pe observatorii internationali sa se convinga de acest lucru".

MASURI

Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, a cerut autoritatilor vamale sa puna capat infractionalitatii de la frontiera cu Transnistria. Potrivit ziarului Ucrainskie Novosti, citat de Agentia BASA-press, cele mai grave probleme sunt contrabanda, coruptia si mita. "Contrabanda este o parte importanta a economiei subterane. Dar eu voi distruge acest imperiu", a declarat ostentativ Iuscenko. El a cerut imperativ politiei de frontiera sa isi schimbe atitudinea fata de cetateni, pentru ca "lipsa de respect este o neregula la fel de mare ca si luarea de mita".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.