Liderii kosovari nu constata niciun progres in negocierile cu Serbia pentru statutul provinciei separatiste si vor lua o decizie in privinta independentei pana la sfarsitul anului, a declarat premierul Agim Ceku dupa o noua runda de discutii lipsite de succes, informeaza NewsIn.

Mediatori din partea Statelor Unite, Rusiei si Uniunii Europene vor incerca pana la 10 decembrie sa obtina un compromis intre oferta Serbiei de autonomie pentru Kosovo si cererea de independenta a populatiei majoritar albaneze a provinciei. Belgradul a propus Hong Kong, ca posibil model de solutionare a statutului Kosovo, idee pe care delegatia kosovara a respins-o ca fiind "complet nepotrivita".

"Vrem cu adevarat sa facem progrese, dar dupa aceasta intalnire trebuie sa conchidem ca nu le-am facut", a declarat Ceku ziarului Der Standard. "Serbia nu vorbeste decat despre trecut", a adaugat premierul albanez.

Pe masa negocierilor se afla 14 principii redactate de o troica diplomatica, pentru "a deschide calea pentru o solutie", inainte de raportul care trebuie sa fie prezentat Natiunilor Unite in 10 decembrie.
Primul ministru sarb, Voislav Kostunita a declarat ieri ca propunerile, "asa cum au fost prezentate ele initial, inseamna practic o relatie intre doua state independente", lucru inacceptabil pentru Serbia.

Ceku a spus, pe de alta parte, ca doreste "o solutie sustenabila, foarte curand dupa 10 decembrie, dar pasnica si in parteneriat cu comunitatea internationala". "Scopul nostru este independenta in coordonare cu aliatii nostri, pana la sfarsitul anului", a declarat oficialul albanez.

Kosovo este administrat de Natiunile Unite din 1999, cand NATO a pus capat epurarilor etnice din randul albanezilor, dupa un razboi de contrainsurgenta de doi ani.

Rusia, aliata a Serbiei, a blocat adoptarea la Natiunile Unite a unui plan occidental pentru independenta sub supraveghere internationala si a determinat organizarea actualelor negocieri sub medierea troicii.

Diplomatii sarbi considera ca puterile occidentale doresc sa evite anumite rezolutii ale ONU, sa desfasoare o misiune de politie de 1.800 de membri si sa recunoasca independenta Kosovo prin votul tarilor membre UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.