Rusia si SUA au cerut tuturor statelor sa distruga rachetele nucleare cu raza medie de actiune. Serios ingrijorate de faptul ca tot mai multe tari, printre care Iran si Coreea de Nord, dispun de tehnologia necesara fabricarii de proiectile cu autonomie de zbor de 5.500 km, cele doua foste adversare din perioada Razboiului rece au recomandat, in termenii unei declaratii comune, ca tratatul bilateral semnat in urma cu 20 de ani sa aiba caracter global. "Nutrim convingerea ca renuntarea la rachetele cu raza scurta si medie, eliminarea lor completa ar consolida rolul de model al textului, in vederea intaririi securitatii mondiale". La 25 octombrie, Rusia a indemnat SUA sa rescrie Tratatul privind Fortele Nucleare cu Raza Medie (INF), prin atragerea si a altor state decat fostele republici sovietice.

Semnat de Mihail Gorbaciov si Ronald Reagan in decembrie 1987, tratatul s-a dovedit esential pentru controlul armelor si a condus la distrugerea a 2.692 de rachete. Declaratia comuna cere "tuturor tarilor interesate sa analizeze posibilitatea de a conferi documentului un caracter general, prin renuntarea la rachete balistice lansate de la sol si la cele de croaziera, cu raza de actiune intre 500 si 5.500 de kilometri, care sa determine distrugerea oricaror asemenea rachete". Cu prilejul recentei vizite la Moscova a secretarului american de stat Condoleezza Rice, presedintele Vladimir Putin a vorbit de o posibila denuntare unilaterala a INF, daca acesta nu se va extinde si asupra altor tari.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.