Afirmatia socanta apartine Lordului Ashdown, fost inalt Reprezentant al ONU in Bosnia si Hertegovina, propus acum pentru acelasi post la Kabul, unde este nevoie de o intensificare a eforturilor de reconstructie dupa razboi

Lordul Paddy Ashdown a declarat ca NATO "a pierdut Afganistanul", incapacitatea de a stabiliza zona putand duce la declansarea unui razboi intre triburile locale.

Ashdown a facut aceste afirmatii inainte de intalnirea de miercuri, din Olanda, a ministrilor apararii din tarile NATO. El a fost propus pentru postul de trimis special cu puteri sporite al ONU in Afganistan, post detinut pana la sfarsitul acestui an de germanul Tom Koenigs.

Fost lider al Partidului Liberal-Democrat din Marea Britanie, Paddy Ashdown considera ca situatia din Afganistan este mult mai complicata decat cea din Irak, intrucat ar putea avea efecte negative si in Pakistan.

Aliatii europeni, criticati de Robert Gates

Declaratiile sale au fost primite cu reticenta de unii diplomati, dar au fost salutate de oficialii americani si britanici care doresc sporirea resurselor pentru operatiunile NATO din Afganistan.

Saptamana aceasta, secretarul american al apararii, Robert Gates, i-a criticat din nou pe aliatii europeni ca nu raspund acestor cereri, din cauza angajamentelor in alte zone, precum Irak, Liban sau Kosovo.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.