La Vatican, in Sala Veche a Sinodului, maine va fi prezentata o opera valoroasa si secreta, "Processus contra Templarios", bazata pe Pergamentul de la Chinon.

Documentele procesului care a distrus Ordinul Cavalerilor Templieri vor fi publicate intr-o editie limitata la 799 de exemplare continand reproducerea fidela a originalelor pastrate in Arhiva.

Pergamentul de la Chinon, scris inainte de anul 1312, anul dizolvarii Ordinului de catre Papa, a scapat atentiei cercetatorilor secole intregi din cauza unei erori in arhivarea realizata in secolul al XVII-lea. Descoperit in 2001 de cercetatorul Barbara Frale in Arhiva Secreta a Vaticanului, documentul ofera o alta lumina asupra sfarsitului celui mai puternic si mai faimos Ordin din lume si dovedeste ca Suveranul Pontif nu il considera eretic. Papa a dizolvat Ordinul, dar nu l-a condamnat niciodata, declara istoricul Franco Cardini. Potrivit acestuia, condamnarea pentru erezie data de tribunalele ecleziastice locale "se bazeaza pe confesiunile unor Templieri care ulterior au retractat aceste declaratii luate prin tortura si din acest motiv au fost considerati recazuti in eroarea pentru care au fost judecati si condamnati. Puterea temporala, singura care avea autoritatea sa o faca, i-a condus pe rug".

Motivele condamnarii au fost politice (franceze), si nu religioase. "Avocatii regelui Filip cel Frumos al Frantei nu aveau nevoie sa construiasca un edificiu acuzator coerent, ci doar unul credibil la nivelul opiniei publice", arata Cardini.

Sfarsitul Templierilor a nascut numeroase legende. Se spune ca, urcand pe rug, Jacques de Molay i-a blestemat pe rege si pe Papa Clement al V-lea. Suveranul Pontif a murit dupa o luna - de dizenterie, iar Filip cel Frumos in decembrie urmator - in urma caderii de pe cal. Se mai spune ca Marele Maestru ar fi blestemat si casa regala franceza "pana la a 13-a generatie". Cea a lui Ludovic al XVI-lea, executat in cursul Revolutiei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.