Cel putin 125 de persoane au murit la Karachi joi noapte, in atentatul sinucigas care l-a vizat pe fostul premier Benazir Bhutto, care se intorsese in tara dupa opt ani de exil, relateaza NewsIn.

Acesta este cel mai sangeros atentat comis vreodata in Pakistan. Presedintele Pervez Musharraf, care negociaza o impartire a puterii cu Bhutto, a condamnat "acest atac in cei mai duri termeni", vorbind despre "un complot impotriva democratiei".

In cursul unei defilari, camionul blindat in care se afla doamna Bhutto a fost vizat de atentat. O grenada si o bomba au explodat la cativa metri distanta de camion, dar Bhutto nu a patit nimic.

Cel putin 125 de persoane au murit si 390 au fost ranite, potrivit unor surse medicale. La locul carnagiului, soseaua era plina de sange si fragmente de cadavre. "Parca mergeam intr-un abator. Unele cadavre erau intacte, dar altele erau complet dezmembrate", a spus un martor ocular.

"A fost vorba despre un atentat sinucigas care a vizat-o pe Bhutto. O prima grenada a fost lansata in multime si un kamikaze a detonat bomba pe care o avea asupra sa", a spus seful politiei, Azhar Farooqi. Toti martorii oculari au auzit doua explozii. "O operatiune pregatita meticulos si efectuata de un expert", a adaugat Farooqi.

Sotul lui Bhutto a acuzat o agentie de servicii de informatii din Pakistan. "Acest atentat nu a fost comis de militanti islamisti, ci de aceasta agentie de spionaj", a declarat el.

Benazir Bhutto si autoritatile spusesera ca se temeau de un atentat, dupa amenintarile lansate de al-Qaida. Bhutto era amenintata cu moartea, dupa ce de mai multe ori promisese ca va eradica amenintarea islamista din tara sa.

Statele Unite au condamnat "acest brutal atentat". "Extremistii nu vor reusi sa-i impiedice pe pakistanezi sa-si aleaga reprezentantii printr-un proces democratic si deschis", a spus Casa Alba, aluzie la legislativele din ianuarie 2008. Secretarul general al ONU si UE au condamnat in acelasi timp atentatul.

Bhutto a plecat din Pakistan in 1999 poentru a scapa de acuzatiile de coruptie. De doua ori premier, ea a promis ca va readuce democratia in Pakistan. La sosirea la Karachi, Bhutto a fost extrem de emotionata, a plans cand a pus piciorul pe pamant pakistanez. "Este un moment istoric. Sunt emotionata ca au venit atatia oameni", a spus ea.

Circa 250.000 de sustinatori, potrivit politiei, au cantat si au dansat pe strazile din Karachi. Simpatizantii lui Bhutto au un adevarat cult pentru prima femeie premier din lumea musulmana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.