Parlamentul Turciei a aprobat actiuni militare ale armatei turce in nordul Irakului, impotriva separatistilor din Partidul Muncitoresc Kurd - PKK.

Se estimeaza ca in nordul Irakului se adapostesc cateva mii de luptatori ai gherilelor PKK, si acestia au fost acuzati de o intensificare a atacurilor in Turcia in ultimele luni.

Posibilitatea unei interventii militare a Turciei in Irak a starnit multa ingrijorare si o intensa activitate diplomatica, intrucat consecintele potentiale sunt considerate deosbit de grave.

Vicepresedintele Irakului Tareq al Hashemi, intr-o vizita la Ankara, a dat asigurari Turciei ca guvernul irakian considera PKK drept o organizatie aflata ilegal pe teritoriul irakian, este constient ca ea comite acte teroriste in Turcia si este hotarat sa puna capat acestor actiuni.

Dupa discutiile cu liderii turci, vicepresedintele Irakului a spus ca a obtinut ce a dorit si ca atmosfera s-a schimbat.

Iar premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat ca aprobarea parlamentului pentru eventuale atacuri contra bazelor organizatiei PKK din Irak nu inseamna ca astfel de actiuni ar fi iminente.

Reticenta americana

In timp ce in parlamentul de la Ankara se numarau voturile date asupra motiunii propuse de guvern, presedintele Statelor Unite, George Bush, a indemnat Turcia sa nu lanseze o incursiune majora in nordul Irakului.

El a spus ca "Washingtonul a spus Turciei ca nu ar fi in interesul ei sa trimita si mai multe trupe... exista o cale mai buna de a rezolva aceasta chestiune".

Sursele militare occidentale spun ca nu se observa pregatiri pentru vreo actiune de amploare.

Astfel de actiuni ar fi insa populare in Turcia, in pofida ingrijorarii pe plan international.

Este clar ca orice interventie militara majora a Turciei in nordul Irakului ar avea consecinte grave.

Vic premierul irakian Barnham Salih a avertizat ca stabilitatea Irakului ar fi grav afectata si alte tari vecine vor considera ca au si ele dreptul sa intervina.

Si chiar daca fortele turce se limiteaza la incursiuni de mica amploare, sau chiar numai atacuri aeriene, acestea prezinta si ele riscuri serioase.

Orice actiuni care ar parea ca prezinta o amenintare pentru orasul irakian Kirkuk si campurile petrolifere din jur ar putea provoca o criza majora, care ar putea determina interventia unor forte irakeiene, americane sau chiar iraniene.

Fara indoiala, Washingtonul este ingrijorat. Nu are resurse pentru a face fata unor noi probleme militare in Irak.

Si de fapt depinde mult de sprijinul logistic al Turciei, chiar pentru prezenta trupelor americane acolo.

Relatiile americano-turce trec deja printr-o faza dificila, complicata de votul unei comisii Congresului care a condamnat uciderea in masa a armenilor din Turcia, in 1915, drept genocid.

Poate tocmai perceptia riscului pe care l-ar prezenta il prezinta acum o ruptura in relatiile dintre Washington si Ankara, sprijinul pentru motiunea respectiva in
Congresul american pare sa dispara.

In acelasi timp si Ankara are in fata calcule complicate privind solutia pe care ar trebui s-o adopte, avand in vedere situatia atat de instabila in regiune.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.