Inaltul Scaun se arata dispus sa repare onoarea cavalerilor, publicand o carte despre procesul-simulacru in care au fost condamnati pentru erezie. Volumul va aparea la 25 octombrie.

Vaticanul publica informatii care exonereaza Cavalerii Templieri de acuzatiile de blasfemie, intr-un volum care va aparea la 25 octombrie. Intitulata "Processus contra templarios" (Proces impotriva templierilor), cartea incearca sa faca lumina asupra legendarului grup de calugari luptatori, invaluit inca in mister. Numeroase alte volume si filme celebre au avut ca subiect secretele acestui ordin fondat in secolul XII pentru protejarea pelerinilor care calatoreau la Ierusalim.

Vaticanul este pe punctul de a da publicitatii o carte mult asteptata pentru a clarifica tragedia prin care a trecut Ordinul Cavalerilor Templieri, un renumit ordin militar crestin din Evul Mediu. Volumul se bazeaza pe un document cunoscut sub numele de pergamentul de la Chinon (Pergamino de Chinon), descoperit nu demult in arhivele secrete ale Sfantului Scaun. Acest document secret retranscrie audierile "templierilor eretici", in cursul procesului din secolul XIV.

La unele dintre ele a participat insusi Papa Clement al V-lea. Cei care au avut acces la pergament declara ca documentul ii achita definitiv pe cavaleri. Volumul va fi prezentat presei la 25 octombrie a.c. Va fi o editie limitata la numai 799 de exemplare si se va inscrie in seria "Exemplaria Praetiosa", care reproduce fidel cele mai rare documente din arhivele secrete ale Vaticanului.

Conferinta de presa va fi prezidata de arhivistul bibliotecar al Bisericii Ro­mano-Catolice, Monseniorul­ Sergio Paga, prefect al arhivelor, si de mai multi experti. Pergamentul, pus intr-o arhiva gresita Documentul, descoperit intamplator de profesoara Barbara Frale, care a avut marea sansa de a vedea colectia secreta a Vaticanului, este dat publicitatii de Vatican dupa ce mult timp a fost considerat disparut. Potrivit acestuia, templierii - considerati oficial, pana acum, ca blasfemiatori de catre Biserica Catolica - au fost absolviti de acuzatiile de erezie inca din secolul XIV.

Papa Clement al V-lea i-a absolvit de aceasta acuzatie pe membrii puternicului ordin in 1314, potrivit "Pergamino de Chinon". El insusi l-a interogat pe cel mai inalt demnitar al cavalerilor, care a fost inchis de regele francez Filip al IV-lea. "in document exista dovada ca templierii nu erau eretici", spune Frale. "Nu mi-a venit sa cred cand l-am gasit. Era pus intr-o arhiva gresita, din secolul XVII", a subliniat ea.

Ceremonia, considerata blasfemiatoare Pergamentul secret dezva­luie ca templierii fusesera acuzati de erezie pentru ceremonia de initiere care implica "scuiparea crucii", "negarea lui Iisus", sarutarea "dosului", buricului si a gurii celor care propuneau novicii. Templierii i-au explicat papei ca initierea mima umilinta pe care cavalerii ar fi indurat-o daca ar fi cazut in mainile sarazinilor (denumire data musulmanilor din vestul Europei, in Evul Mediu - n.r.), in timp ce ceremonia sarutului era un semn al supunerii totale. Papa a ajuns la concluzia ca ritualul de intrare in ordin nu reprezenta o blasfemie, asa cum considerase monarhul francez. Totusi, el a fost fortat sa dizolve ordinul pentru a pastra pacea si a preveni o schisma a bisericii. "Documentul constituie dovada ca templierii nu erau eretici", a spus ziarelor italiene cercetatoarea Barbara Frale.

Pergamentul de la Chinon

Documentul istoric descoperit de Barbara Frale a devenit deja celebru. Acesta poarta date cuprinse intre 17 si 20 august 1308. Ancheta privitoare la acuzatiile care erau aduse Cavalerilor Templieri si ultimului lor mare maestru, Jacques de Molay, s-a desfasurat la castelul Chinon (dioceza Tours, Franta). Primul interogat a fost Raymond de Caron. Marele Maestru a fost ultimul dintre cei supusi interogatoriului, la 20 august 1308. Ancheta s-a facut in prezenta unor notari publici si martori. in afara de scuiparea crucii si „saruturile ilegale", printre capetele de acuzare mai figurau sodomia si adorarea „idolilor".

Arhivele Secrete ale Sfantului Scaun

Cardinalul argentinian Jorge Mejía, care timp de cinci ani (intre 1998 si 2003) a fost numarul unu in Biblioteca din Vatican si Arhivele Secrete, a dezvaluit pentru BBC cateva particularitati ale acestora, cu ocazia descoperirii documentului care-i exonereaza de erezie pe templieri. El nu s-a aratat foarte surprins ca, in secolul XVII, s-a pierdut urma pergamentului ce cuprinde informatii despre procesul cavalerilor. Documentul s-a ratacit din cauza numarului mare de manuscrise.

Arhivele se numesc secrete, pentru ca au fost destinate exclusiv uzului Suveranului Pontif. Dar acum exista doua sali in care pot fi cercetate. Pentru a accede la ele, este nevoie ca solicitantii sa prezinte un titlu universitar si dovada activitatii de studiu. Desigur, nu toate documentele din arhivele secrete pot fi consultate.

De exemplu, nu se poate accede la cele referitoare la persoane care au murit in urma cu mai putin de 100 de ani, sau la documente cu vechime mai mica de 50 sau 60 de ani (daca e vorba de alte subiecte). Arhivele Secrete pot fi consultate pana la date determinate, care se schimba o data cu trecerea anilor. Ioan Paul al II-lea a autorizat consultarea documentelor datate pana la pontificatul lui Pius al XI-lea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.