Premiul Nobel pentru pace a fost atribuit, ieri, fostului vicepresedinte Al Gore si unui grup ONU de experti pentru problemele climei (GIEC), pentru a le recompensa eforturile depuse pentru o informare cat mai ampla in domeniul riscului reprezentat de schimbarile climatice, a anuntat la Oslo, Comitetul Nobel.

Premiul a fost acordat "pentru eforturile lor de a colecta si difuza cunostinte despre schimbarile climatice provocate de om si pentru ca au pus bazele pentru masurile necesare luptei impotriva acestor schimbari", a declarat la Oslo presedintele Comitetului Nobel, Ole Danbolt Mjoes.

Documentarul lui Gore, "Un adevar care deranjeaza", a fost deja recompensat cu un Oscar si reprezinta un semnal de alarma asupra consecintelor dramatice pe care le are incalzirea planetei.

De asemenea, numele Grupului Interguvernamental de experti pentru Evolutia Climei (GIEC), prezidat de indianul Rajendra Pachauri, a primit premiul Nobel pentru ca membrii Comitetului au decis sa dea pacii, si luptei climatice, un sens mai larg

Premiul, care consta intr-o diploma, o medalie de aur si un cec de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro) va fi inmanat castigatorilor, la Oslo, la 10 decembrie, data aniversara a mortii fondatorului acestui premiu, savantul si filantropul suedez Alfred Nobel.

In total, 181 de personalitati si organizatii au figurat anul acesta pe lista candidatilor la premiul Nobel pentru pace, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.