In timp ce, la Chisinau, presedintele Vladimir Voronin si-a asigurat, in parlament, numarul necesar de voturi pentru realegerea lui in fruntea tarii, la Tiraspol, separatistul Igor Smirnov a respins orice posibilitate ca Transnistria sa intre in componenta Republicii Moldova. "Nici nu poate fi vorba de asa ceva. Putem discuta numai despre o normalizare a relatiilor", sublinia, ieri, Smirnov, adresandu-se unui grup de ziaristi rusi.

Ca de obicei, in Republica Moldova jocurile se fac pe doua planuri. La Chisinau, situatia a revenit la normalul, se poate spune, de acum un an. Desi opozitia si-a consolidat pozitia in parlament, comunistii au ramas tot puternici, cu diferenta ca acum trebuie sa dea din posturi, dar din linia a doua a "frontului puterii". Cele patru voturi care-i lipseau lui Voronin pentru un nou mandat le-a asigurat, culmea, opozitia: saptamana trecuta, opt deputati ai blocului "Moldova democrata" si-au anuntat dorinta de a forma o fractiune proprie. Este posibil ca tot pentru Voronin sa voteze si crestin-democratii, in schimbul uneia dintre functiile de vicepresedinti ai parlamentului.

Altfel spus, alegerile din 6 martie, pe care unii le-ar fi dorit o alta "revolutie portocalie", nu au schimbat nimic. Voronin a fost, este si va fi. Dar cu alta "haina politica", posibil de social-democrat. In ce priveste criza de pe Nistru, mingea este in terenul tiraspolenilor, de care depinde largirea sau nu a formatului de negocieri. Pentru moment insa, Smirnov sustine ca "este pregatit pentru orice varianta de rezolvare a situatiei - diplomatica, economica sau militara". Pe acest fundal, el a calificat initiativa Chisinaului de inlocuire a trupelor rusesti cu un contingent international de pace drept "inceputul unei actiuni militare".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.