Expertii au finalizat ultimele detalii ale tratatului chemat sa ia locul Constitutiei UE

Cuvantul apartine acum liderilor Celor 27, o concluzie fiind asteptata inainte de summitul din 19 octombrie, unde ar urma sa fie adoptat noul document. "Juristii au gasit un acord", a anuntat presedintia portugheza a UE. De la sfarsitul lunii iulie, expertii tuturor tarilor membre au lucrat la interpretarea juridica a compromisului gasit cu mari eforturi de sefii de stat si de guvern. Potrivit unui diplomat european, acordul anuntat dovedeste ca toate chestiunile care au figurat in mandatul de negocieri remis expertilor de mai marii UE au fost rezolvate.

Dar, au avertizat analistii occidentali, greul nu a trecut! "Totul a mers bine pana acum, dar nu se stie niciodata ce se mai poate ivi", a atras atentia alt responsabil de la Bruxelles, subliniind ca liderii UE sunt liberi sa ridice si alte probleme in afara celor deja solutionate. "Ramane de vazut ce vor face tarile care au si alte idei", a spus, cu destula ingrijorare in glas, acelasi responsabili, citat de agentiile de presa. Autoritatile poloneze, care si-au facut deja o solida reputatie de scandalagii in interiorul UE, ar putea astfel reveni asupra faimoasei clauze Ioannina, un subiect care a electrizat lucrarile din iunie, solicitand includerea ei in textul propriu-zis al Tratatului, nu intr-o anexa la el. Varsovia, scria AFP, mizeaza pe aceasta clauza, care permite tarilor aflate in minoritate sa inghete pentru o perioada luarea unei decizii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.