In timp ce la Moscova, ministrul ucrainean al energiei, Iuri Boiko, incerca sa clarifice impreuna cu prim-vicepremierul rus, Dmitri Medvedev, ce este cu acea datorie la gaze naturale despre care guvernul de la Kiev nu stie nimic, presedintele Viktor Iuscenko se pregatea sa faca un anunt privind formarea coalitiei de guvernare.

In ajun, el si Iulia Timosenko, marea invingatoare a legislativelor de duminica, ajunsesera la un acord in acest sens. Concomitent practic, premierul Viktor Ianukovici isi convoca echipa ministeriala pentru o sedinta, ultima, se pare, in aceasta componenta. Subiectul - aceeasi poveste cu Gazpromul si cu banii pe care partea ucraineana ar trebui sa-i restituie Rusiei. E adevarat ca, intre timp, purtatorul de cuvant al companiei ruse a considerat oportun sa aduca unele lamuriri, subliniind ca nu statul Ucraina are datorii, ci consumatorii ucraineni. "Un amanunt foarte important", adaugase Anatoli Kuprianov. Interesant e ca inainte de alegeri, intr-un interviu publicat la 27 septembrie in presa moscovita, ambasadorul Rusiei la Kiev, Viktor Cernomirdin, declara ca "pretul la gazele livrate din Rusia va depinde de guvernul care va veni la putere dupa scrutinul pentru Rada Suprema. "in privinta tarifelor, se va decide prin negocieri.

De aceea, multe vor depinde de cine va intra in componenta cabinetului si cum se vor derula discutiile". in acest context, o sursa bine informata din Gazprom a spus pentru Kommersant-Ucraina ca, daca structura executivului va ramane aceeasi, gazul furnizat Ucrainei pentru necesarul intern ar putea oscila intre 145 si 175 de dolari mia de metri cubi. "Dar, daca noua echipa va fi formata din aceiasi oameni cu care am avut de a face in 2006, fie din politicieni, ne vom orienta catre 230 de dolari". Un pret la nivelul celor practicate de altfel pe piata europeana. in ultima instanta, insusi presedintele Iuscenko a cerut ca Ucraina sa treca la relatiile specifice economiei de piata in raporturile ei cu Rusia. Oricum, Timosenko avertizase ca, in cazul unei victorii in alegeri si daca va fi numita premier, va revizui acordurile cu Mosova in domeniul gazelor naturale. Altfel spus, mai devreme sau mai tarziu problema gazelor naturale livrate de Rusia ar fi degenerat in scandal. Analistii de la Moscova si Kiev afirma, unii, ca motive de ingrijorare nu exista si ca lucrurile se vor calma inainte de a scoate scantei, altii ca, dimpotriva, noul conflict va cunoaste cote nemaiintalnite pana acum.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.