Presedintele Moldovei va fi ales de Parlament pe 4 aprilie, una din conditiile desfasurarii alegerilor fiind prezenta obligatorie a cel putin doua candidaturi. In plus, pentru alegerea sefului statului sunt necesare cel putin 61 de voturi, iar propunerile de inaintare a candidaturilor la functia de presedinte al Moldovei pot fi prezentate pana maine, 29 martie curent, relateaza Info-Prim. Acest anunt a fost facut vineri, de catre Comisia speciala de desfasurare a alegerilor pentru functia de presedinte al Moldovei, creata de Parlament in sedinta de joi, 24 martie.

Candidatura pentru functia de sef al statului moldovean poate fi propusa de un grup de cel putin 15 deputati sau de catre o persoana care isi inainteaza propria candidatura, sustinuta de cel putin 15 deputati. Propunerea candidaturii va fi prezentata comisiei speciale, ea fiind insotita de: consimtamantul scris al candidatului, certificatul lui de sanatate, eliberat de institutia medicala abilitata, declaratia despre toate veniturile candidatului din anii 2004-2005 si datele biografice ale acestuia. Ulterior, propunerea si actele mentionate sunt verificate de Comisia speciala, din care fac parte noua deputati: cinci reprezentanti ai fractiunii Partidului Comunistilor (PCRM), doi reprezentanti ai fractiunii Blocului "Moldova Democrata" (BMD) si cate un reprezentant din partea fractiunii Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD) si din partea fractiunii Partidului Democrat (PD).

Opozitia nu s-a hotarat

Pana in prezent, doar PCRM, care are 56 de deputati in Parlament, a anuntat despre propunerea candidaturii actualului sef al statului, Vladimir Voronin, la functia de presedinte al tarii. BMD, cu 26 de deputati, anuntase ca ar putea sa inainteze un candidat propriu, desi acesta deocamdata nu este decis. De asemenea, deputatii BMD nu s-au hotarat daca vor participa la procedura de alegere a sefului statului. Cei 11 deputati ai PPCD au declarat ca vor boicota alegerea presedintelui, in timp ce fractiunea PD, din care fac parte 8 deputati alesi pe listele BMD, nu a formulat o pozitie clara in vederea sprijinirii ori respingerii candidaturii lui Voronin.

Strategia liderului comunist

In aceste conditii, varianta potrivit careia Vladimir Voronin va obtine un nou mandat prezidential devine tot mai probabila. Mai mult, liderul comunist este convins ca presedintele tarii va fi ales din primul tur. Actualul sef al statului a dat de inteles ca aceasta convingere a lui este legata de situatia din cele doua formatiuni care au trecut in Parlament, in special de fractiunea democrata, care s-a despartit de BMD.

Astfel, dupa cum se precizeaza intr-un articol din "Jurnalul de Chisinau", in ultimul timp, s-a creat o situatie de-a dreptul paradoxala si incredibil de idioata: cei care raman pe pozitii anticomuniste si, mai mult, care se pronunta impotriva alegerii lui Voronin in postul de presedinte al Moldovei sunt invinuiti ca fac jocul Moscovei. Si asta, pentru ca Voronin se prezinta drept unicul om politic care trebuie ales presedinte, pornind de la premisa ca numai el s-a opus Moscovei. Editorialistul Val Butnaru de la "Jurnalul de Chisinau" considera ca este de-a dreptul ridicol sa polemizezi la modul serios cu aceasta teza, deoarece ideea potrivit careia Voronin ar fi impotriva Rusiei nu este altceva decat o gluma macabra.

"In aceste conditii, daca incerci sa sufli macar o vorba despre crimele sangeroase din trecut ale comunistilor sau despre crimele impotriva democratiei din ultimii patru ani, imediat, esti taxat drept omul Kremlinului. Cea mai tampita afirmatie care ne este data s-o auzim in aceste zile e legata de "rebeliunea" lui Voronin impotriva Rusiei", precizeaza sursa citata.

Basarabia, un teritoriu rusificat

Basarabia, considera autorul, este un teritoriu rusificat - cu dominatia Radioului si Televiziunii rusesti, cu presa moscovita in cele mai mari tiraje, cu capitalul concentrat in mainile oligarhilor rusi, cu dominarea limbii ruse, cu limitarea tot mai mare a drepturilor romanilor, cu continuarea editarii manualelor de istorie antiromanesti. "Daca Voronin este impotriva dominatiei rusesti, de ce pastreaza Rusia in Moldova? Opozantii nostri negociaza cu "partidul majoritar" (au ajuns sa se rusineze sa-i spuna pe nume), cer garantii cu privire la procesul de integrare europeana si uita cu desavarsire ca alegatorii BMD si PPCD constituie un electorat anticomunist. Cand s-a votat pentru opozitie, nimeni nu a presupus ca aceasta va intra in cardasie cu comunistii", conchide autorul.

Totusi, in ceea ce-l priveste pe Dumitru Diacov, nimeni nu se indoia ca el va fi primul care va trada.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.