In Birmania continua protestele impotriva dictaturii generalilor si nu trece o zi fara ca televiziunile si ziarele din intreaga lume sa nu prezinte imagini si relatari pe aceasta tema.

Situatia contrasteaza evident cu cea din 1988, cand un val de revolte populare a fost inabusit in sange, cu pretul vietii a circa trei mii de oameni, fara ca proportiile atrocitatilor sa devina foarte evidente pentru comunitatea internationala.

Progresul tehnologiei, in ultimii 20 de ani, face aproape imposibile eforturile generalilor de a bloca accesul la informatia locala.

Opozitia fata de puterea militara din Birmania devine din ce in ce mai creativa.

Iar tehnologiile erei digitale sunt un factor care ajuta cauza opozantilor.

BBC serviciul birman

Serviciul birman al BBC a permis martorilor oculari disperati sa transmita lumii informatii la cald.

In momentul in care politia se napustea asupra protestatarilor, un participant la evenimente inregistra de zor pe un telefon mobil asediul pagodei Shwedagon din Rangoon.

Descria cum mii de calugari si civili au fost prinsi intr-o alee laterala si batuti salbatic cu bete de bambus.

Intre timp, un alt martor ocular transmitea de zor mesaje dintr-un internet cafe din apropiere, povestind ca politia trage deja focuri de avertisment.

Oamenii faceau poze cu telefoanele mobile si, prin email, le transmiteau rapid cunoscutilor.

Ko Htike, un birman din Londra, care detine un blog pe internet, spune ca a primit cel putin 20 de marturii zguduitoare.

"E foarte periculos pentru ei. daca sunt prinsi, nu vom mai afla niciodata ce se intmpla cu ei. pot fi ucisi sau rapiti noaptea din case," spune el.

Karesh Naushik, care se ocupa de selectarea materialelor trimise de public la sectia birmana a BBC, afirma ca a fost bombardat de circa 2000 de emailuri de la inceputul crizei.

"Oamenii folosesc tot felul de trucuri pentru a trece de cenzura. De exemplu, conturi de email care nu pot fi localizate. Daca un server e blocat, se orienteaza spre altul. Fac tot ce pot pentru a transmite lumii ceea ce se intmpla in Birmania." spune Karesh Naushik.

Mesajele au ajuns pe paginile de internet dedicate distributiei de materiale video sau cele pentru comunitati virtuale.

E clar ca, in ciuda propagandei propagate de televiziunea birmenaza, imaginea protestelor, transmisa in exterior, este complexa gratie multitudinii de surse locale, care, cu ajutorul tehnologiei moderne reusesc sa treaca de blocada informationala.

Birmanii din ziua de azi arata ca sunt capabili sa arate lumii ceea ce se intmpla in tara lor, spre deosebire de revolta din 1988, cand mii de oameni au fost ucisi fara ca evenimentele sa fie mediatizate suficient in strainatate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.