Rachetele iranienilor nu pot lovi Washingtonul inca, dar pot demola Bucurestiul

Potentialul atac al Statelor Unite impotriva Iranului, pentru a distruge capacitatile nucleare si militare ale acestei tari, ar putea avea consecinte grave asupra Romaniei, daca baza de la Mihail Kogalniceanu ar fi folosita de avioanele americane. O riposta iraniana, cu rachete de croaziera, ar fi contrata de Romania, conform Ministerului Apararii Nationale, cu mijloace de protectie civila: lopeti, corturi si ambulante. Partea cea mai proasta este ca Romania nu le poate interzice americanilor sa foloseasca baza pentru atac, din cauza unui acord negociat de partea romana din genunchi.

Informatii despre intentia americanilor de a stopa programul nuclear al Iranului au aparut de multa vreme. Diversi specialisti din SUA au lansat in mass media ipoteza unui atac aerian, care sa distruga cateva mii de tinte, militare, industriale si de infrastructura, din Iran. Alexis Debat, directorul centrului Nixon pentru terorism si securitate nationala, a declarat, de exemplu, ca strategii militari americani se pregatesc de un atac semnificativ asupra instalatiilor nucleare ale Iranului, impotriva „intregii armate iraniene“.

„Daca vom desfasura un atac nesemnificativ sau o actiune militara de amploare, reactia iranienilor va fi aceeasi“, este, potrivit lui Debat, principalul argument in favoarea unui atac masiv al armatei americane.

Cu voia sau fara voia Romaniei

La o prima vedere, aceasta problema nu priveste prea mult Romania. Tara noastra s-ar putea insa trezi implicata in conflict, chiar si impotriva vointei ei. Agentia bulgara de stiri Novinite informa insa, la inceputul acestui an, ca fortele americane ar putea utiliza bazele militare aeriene din Romania si Bulgaria pentru a lansa un eventual atac asupra Iranului. „Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind activitatile fortelor Statelor Unite stationate pe teritoriul Romaniei“, semnat la Bucuresti la 6 decembrie 2005, mai cunoscut sub denumirea de „Acordul de Acces“, nu are nici o prevedere care sa specifice clar ca americanii au nevoie de acordul Romaniei pentru a lansa un atac impotriva unei alte tari. Aceasta problema a fost intens dezbatuta la sedinta Comisiei de Aparare din Senat, in 2006, cand specialistii de la Ministerul de Externe si MApN au prezentat senatorilor tratatul. Din comisie facea parte, la acea ora, si actualul ministru al apararii, Teodor Melescanu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.