Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a aparat programul nuclear al tarii sale si a lansat un atac virulent la adresa ordinii mondiale de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Intr-un discurs rostit in fata Adunarii Generale ONU, liderul iranian a spus ca dezbaterea asupra programului nuclear al tarii sale este "incheiata" si chestiunea este acum in grija Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

"Anunt oficial ca, in opinia noastra, chestiunea nucleara a Iranului este acum inchisa si a devenit o chestiune obisnuita care tine de Agentie", a declarat presedintele Ahmadinejad.

El a mai spus ca toate activitatile nucleare ale Iranului au fost pasnice si transparente si a adaugat ca ele vor fi monitorizate de AIEA, calea "legala adecvata".

Liderul iranian i-a a calificat pe de alta parte drept "aroganti" si "agresivi" pe membrii permamenti ai Consiliului de Securitate care au impus sanctiuni Iranului din cauza programului sau de imbogatire a uraniului.

"Risc inacceptabil"

Reprezentantii Statelor Unite si ai Israelului nu au fost prezenti in sala in timpul discursului rostit de presedintele Ahmadinejad.

In cursul interventiei sale, el si-a reluat atacurile verbale impotriva Israelului ca fiind "un regim sionist ilegal".

Anterior, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a spus ca desi Iranul are dreptul la energie nucleara, a permite Iranului sa dezvolte arme nucleare ar insemna "un risc inacceptabil" pentru stabilitatea regionala si mondiala.

Dl Sarkozy a adauigat ca nu ar exista pace mondiala in cazul in care comunitatea internationala ar da dovada de "slabiciune in fata proliferarii armelor nucleare".

Presedintele Statelor Unite, George Bush a folosit discursul rostit de la tribuna Adunarii Generale ONU pentru a scoate in evidenta cazurile de incalcare a drepturilor omului in intrega lume, mentionand in acest context Belarus, Coreea de Nord, Siria si Iranul.

Tema centrala a discursului a fost lupta impotriva extremismului.

George Bush s-a axat pe temele care au dominat o mare parte din presedintia sa: necesitatea de a raspandi libertatea, de a-i rasplati pe promotorii democratiei si de a izola acele regimuri care duc politici ce merg impotriva a ceea ce liderul american considera a fi cursul istoriei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.