Batrana, bolnava si aproape pustie – asa reiese ca va arata, potrivit unui recent raport al Bancii Mondiale, Republica Moldova la jumatatea acestui secol.

In timp ce autoritatile comuniste sustin ca numarul ba­sa­ra­be­nilor care pleaca la munca in strai­natate scade, expertii straini invoca argumente contrare. Po­trivit lor, remitentele masive de valuta de la cei care muncesc in strai­natate au atrofiat tendinta Gu­ver­nului de la Chisinau de a implementa reforme in masura sa reduca de­pendenta tarii de factorii externi provizorii. Cat priveste pasivitatea guvernantilor fata de fenomenul migratiei, observatorii independenti sustin ca “aceasta anormalitate o poti intelege doar daca locuiesti in Mol­dova si nu te lasi influentat de schemele de manipulare prin de­zin­formare ale guvernantilor”.

NU VOR ACASA

Expertii Bancii Mondiale sunt alarmati de faptul ca 92% din banii transferati acasa de catre moldoveni sunt cheltuiti pentru consum curent si doar 8% sunt investiti in afaceri. Mai mult, peste 70% din remitentele de va­luta au ajuns in 2007, in Moldova, prin intermediul bancilor. Este vorba de aproape 700 milioane de dolari. in Re­publica Moldova functioneaza in pre­zent, la capacitate maxima, peste 20 de sisteme de transfer rapid al ba­ni­lor. Statisticile si sondajele de opi­nie arata ca foarte putini moldoveni plecati la munca in strainatate sunt dis­pusi sa revina acasa si sa-si des­chi­da propria afacere. Majoritatea se sta­bilesc in tara care i-a ada­postit. Expertii sustin ca, din aceas­ta cauza, peste cativa ani, re­mi­ten­tele spre Moldova se vor subtia con­siderabil. Bancherii prosperi de as­tazi vor parasi urgent Moldova pentru a-si pune castigurile la ada­post. in aceste conditii Moldova va fa­limenta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.