In cele zece state - Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Estonia, Lituania, Letonia, Cipru, Malta - "nivelul de absorbtie a fondurilor nu este satisfacator, iar timpul trece", a declarat comisarul pentru buget, Dalia Grybauskaite, la o conferinta de presa.

Cele zece tari nu cheltuisera in septembrie 2007 in medie decat 57 % din cei 15,5 miliarde de euro care le erau rezervati intre mai 2004 si sfarsitul lui 2006 cu titlul de "fonduri structurale" pentru proiectele de dezvoltare a regiunilor defavorizate. Conform regulilor actuale, ele nu au la dispozitie decat doi ani pentru a cheltui acesti bani, adica banii bugetati in 2006 nu pot fi cheltuiti decat pana la sfarsitul anului 2008.
"Pericolul este clar. Nu se pot face exceptii pentru niciun stat membru", a declarat comsiarul Dalia Grybauskaite, dupa cum informeaza NewsIn.

Pentru proiectele ce tin de "fondurile de coeziune", date tarilor al caror PIB este sub 90% din media comunitara, rata de executare este si mai slaba (22 % din 8,3 miliarde), dar statele mai au timp pana in 2010 sa actioneze, a mai adugat comisarul european."Noile state membre trebuie sa depuna mai multe eforturi in gestionarea administrativa" a proiectelor pentru care pot fi acordate astfel de fonduri", a subliniat oficialul.

Vechile membre UE cheltuisera in septembrie 75 % din fondurile structurale programate pentru perioada 2003-2006, nivel cuprins intre 54 % in Olanda si 90 % in Irlanda. Astfel, Olanda "a pierdut mai mult de 300 milioane de euro", a subliniat in acelasi timp, comisarul Dalia Grybauskaite.