Ali Hassan al-Majid, cunoscut drept "Ali Chimicul", varul lui Saddam Hussein, se va afla, astazi, in fata Inaltului Tribunal Penal irakian de la Bagdad, pentru a fi acuzat de crime impotriva umanitatii, informeaza NewsIn.

Ali Hassan al-Majid, a fost comandant al unitatilor Garzii Republicane din sudul tarii, ministru de interne si ministru al apararii, in timpul administratiei lui Saddam Hussein, la Bagdad. Al-Majid a aprobat folosirea de arme chimice impotriva kurzilor in anii '90, crime pentru care a fost deja condamnat la moarte. Apelul a fost respins la 4 septembrie si, potrivit legislatiei irakiene, trebuie spanzurat in 30 de zile.

In procesul de astazi, al-Majid va fi acuzat de asemenea, si pentru ca a reprimat revolta siita din 1991. Circa 100.000 de siiti au fost ucisi in martie 1991 de Garda Republicana, dupa ce sudul tarii se revoltase. Revolta a inceput in portul din Basra si s-a extins spre nord, mai ales in orasele siite Najaf si Karbala.

Ali Chimicul va fi audiat alaturi de Sultan Hachem al-Tai, fost ministru al apararii, si Hussein Rachid al-TIkriti, fost sef adjunct al operatiunilor militare, Cei doi au fost condamnati la moarte la 24 iunie, pentru masacrarea kurzilor in 1988, iar pedepsele au fost confirmate la 4 septembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.