Anul acesta are o semnificatie deosebita in istoria colaborarii si relatiilor bilaterale romano-azere, intrucat s-au implinit 15 ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre cele doua tari prietene, situate la Marea Neagra.

Data de 21 iunie 1992 a ramas in istorie ca un reper pentru intrarea intr-o noua faza a relatiilor dintre popoarele noastre, prin stabilirea relatiilor diplomatice intre Baku si Bucuresti, la scurt timp dupa ce Republica Azerbaidjan si-a recapatat independenta de stat, in 1991.

Un moment important in relatiile romano-azere l-a constituit vizita la Bucuresti, din iunie 1995, a presedintelui Heydar Aliyev, prima vizita a unui sef de stat azer in Romania. sefii de stat romani au vizitat, la randul lor, Azerbaidjanul, in martie 1996 si octombrie 2002 (Ion Iliescu) si in iunie si septembrie 1998 (Emil Constantinescu). Cea mai recenta vizita a noului presedinte al Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, la Bucuresti a avut loc in noiembrie 2004, iar presedintele roman Traian Basescu a vizitat Baku in octombrie 2006, acestea fiind evenimente de varf ale relatiilor bilaterale.

Ca semn al prieteniei dintre cele doua popoare, cu prilejul acestor vizite, in Parcul Tei din Bucuresti a fost dezvelit bustul liderului azer Heydar Aliyev, iar la Baku a fost dezvelit un monument consacrat marelui compozitor roman George Enescu. In Parcul Tei din Bucuresti a fost amenajata Aleea Heydar Aliyev.
Romania este participanta activa la programul coridorului de transport Europa-Caucaz-Asia (TRACECA), versiunea contemporana a Drumului Matasii care lega Orientul de Occident. De asemenea, se discuta acum participarea companiei Oil Terminal din Romania la consortiul constituit pentru construirea conductei Baku-Constanta-Trieste, vizandu-se transportarea prin Romania a petrolului din Azerbaidjan si regiunea Caspicii. Gazoductul Nabucco, prin care se vor transporta gazele naturale extrase din uriasul zacamant azer de la sahdeniz, prin Romania, spre Europa Centrala, este extrem de important pentru securitatea energetica a Europei.

Romania, care a trecut prin procese politice similare si are probleme asemanatoare, a reusit sa se integreze in structurile euroatlantice, devenind membru al NATO si al UE, fiind un exemplu pentru Azerbaidjan. Cele doua tari colaboreaza in cadrul ONU, al Consiliului Europei, OSCE, OCEMN si al altor organizatii si organisme internationale.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.