ONU si Banca Mondiala au demarat, o initiativa menita sa ajute tarile in curs de dezvoltare sa recupereze averile facute in mod fraudulos de fostii lor lideri, informeaza NewsIn

Circa 40 de miliarde de dolari sunt delapidati anual in tarile cele mai sarace ale planetei, in general de persoane aflate la cel mai inalt nivel al aparatului statului, motiv pentru care ONU si BM au lansat "Initiativa pentru recuperarea bunurilor furate" (STAR).

"Aceasta initiativa va favoriza cooperarea necesara intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, intre sectorul public si cel privat, pentru ca banii sustrasi sa revina proprietarilor de drept", a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

"Nu trebuie sa existe un sanctuar pentru cei care fura de la saraci", a adaugat noul presedinte al BM, Robert Zoellick. Potrivit acestuia, initiativa este un avertisment adresat liderilor corupti, pentru a li se spune ca "nu vor scapa de justitie".

"Pentru fiecare suta de milioane de dolari care va fi recuperata, se va putea finanta vaccinarea completa a patru milioane de copii, furnizarea apei pentru 250.000 de locuinte sau tratamente impotriva HIV pentru 600.000 de persoane timp de un an", a explicat Daniel Leipziger, vicepresedinte al BM.

Noua initiativa prevede o colaborare intre ONU si BM, pentru ca tarile in curs de dezvoltare sa poata avea institutii capabile "sa detecteze si sa impiedice fluxul de bani ilegali, reducand astfel posibilitatea ca aceste fonduri sa fie furate", a adaugat Daniel Leipziger.

Pentru ca acest proiect sa aiba succes, BM exercita, in acelasi timp, presiuni asupra tarilor dezvoltate pentru ca acestea sa adopte "cele mai stricte norme" in materie de combatere a spalarii de bani.

Filipine, spre exemplu, a avut nevoie de 18 ani pentru a recupera 624 milioane de dolari dintr-un cont din Elvetia al fostului lider Ferdinand Marcos. Anul trecut, Nigeria a reusit, dupa cinci ani, sa recupereze 500 milioane de dolari depusi intr-o banca elvetiana de fostul dictator Sani Abacha, despre care se crede ca ar fi delapidat cinci miliarde de dolari din Nigeria in doar cinci ani.

"S-au inregistrat schimbari in atitudinea unor tari, ca Elvetia, care au inteles ca nu este bine pentru reputatia institutiilor financiare sa nu spuna nimic despre anumite tari, sa fie asociate astfel cu miliarde de dolari delapidati de lideri corupti din tarile sarace", a declarat un responsabil al BM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.