Arhiepiscopul Catolic al orasului german Kln, Cardinalul Joachim Meisner, a provocat un adevarat scandal prin afirmatia facuta in timpul unei slujbe ca unele lucrari de arta moderna sunt "degenerate".

Acesta este calificativul folosit de regimul nazist pentru a justifica persecutarea multor artisti si pentru arderea a mii de opere de arta.

Arhiepiscopul a facut remarca respectiva in timpul slujbei de sambata tinuta la Catedrala din Koln.

Binecuvantand noul muzeu de arta, Kolumba, care abia si-a deschis portile, Cardinalul Meisner a spus: "cand cultura nu mai serveste rolului de a-l slavi pe Dumnezeu, cultul religios devine simplu ritual, iar arta devine degenerata".

Pentru cei mai multi germani aceasta este cu mult mai mult decat o remarca la adresa artei.

Termenul "arta degenerata" in germana are o conotatie unica si trimite la Germania nazista si la persecutarea artistilor: interzicerea unor picturi si arderea unor carti.

Ministrul culturii din landul Renania de Nord - Westfalia a condamnat afirmatia cardinalului.

"Este uluitoarr folosirea unui asemenea cuvant de Cardinalul Meisner si denota faptul ca nu stie nimic despre arta si cultura", a spus ministrul.

Originile calificativului 'arta degenerata'

In 1933 - dupa venirea la putere a lui Adolf Hitler - guvernul sau a inceput sa controleze lumea artistica.

Lucrarile de arta moderna - in particular cele apartinand curentului expresionist - au fost catalogate drept degenerate si s-a interzis sa mai fie prezentate publicului.

Mai bine de 15.000 de picturi au fost indepartate din muzeele germane. Cele mai faimoase au fost apoi expuse in 1937 la Munchen - ca un avertisment la adresa poporului german - sub titlul "arta degenerata".

Pe peretii salilor de expozitie erau scrise prezentari care explicau publicului ca aceasta arta dezvaluie "sufletul evreiesc, insulta femeile germane si sunt semne de nebunie".

Intre picturile expuse se numarau opere ale lui Marc Chagall, Max Ernst, Lyonel Feininger, Ernst Ludwig Kirschner si ale multor altor artisti celebri.

Multe dintre aceste picturi catalogate drept "degenerate" au fost ulterior vandute in strainatate. Altele au fost arse.

Calificativul "arta degenerata" - nascut in acest context - il face pentru majoritatea germanilor expresie tabu.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.