Indonezia nu a fost afectata in urma cu doua zile de un tsunami devastator, dupa cutremurul puternic care a afectat insula Sumatra. Valul seismic provocat de cutremur s-a deplasat spre largul Oceanului Indian si nu spre coasta, a declarat ieri un seismologul australian, Mike Turnbull.

Mike Turnbull, de la Central Queensland University, a explicat ca seismul de miercuri a provocat un fenomen invers celui din urma cu trei ani, cand un cutremur puternic in Oceanul Indian a generat un tsunami soldat cu 283.106 morti.

"A fost, cu siguranta, suficient de puternic pentru a cauza un tsunami devastator si destul de aproape de tarm", a declarat Turnbull. El a explicat ca "mecanismul cutremurului" - modul in care s-a rupt scoarta - a facut ca in 2004 valul seismic sa se indrepte catre Sumatra, in timp ce miercuri, acesta s-a deplasat spre sud-vest, indepartandu-se de tarm, informeaza NewsIn.

"In acest caz, placile tectonice care au provocat cutremurul au impins apa in larg, si nu spre Sumatra. A fost opusul mecanismului din a doua zi de Craciun din 2004", a afirmat Turnbull.

"In consecinta, Sumatra nu s-a confruntat cu un tsunami devastator. A existat un tsunami generat de cutremur, doar ca s-a deplasat inspre sud-vest, indepartandu-se de uscat", a conchis expertul.

Un seism cu o magnitudine de 8,4 grade s-a produs ieri in Indonezia. Epicentrul seismului submarin a fost detectat la 100 de kilometri sud-vest de orasul Bengkulu, situat in vestul insulei Sumatra, la o adancime de aproximativ 30 de kilometri, fapt ce a alertat intreaga populatie cu privire la posibilitatea producerii unui tsunami devastator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.