Evenimentele din Kirgizstan au evoluat cu o viteza astrologica. In doar cateva ore, fortele de opozitie au reusit sa infranga rezistenta, firava, e adevarat, a fortelor de ordine, sa sparga cordoanele politiei, sa ocupe cladirea guvernului si sa formeze un Consiliu de coordonare. A existat si un schimb de focuri, cateva zeci de raniti, tablouri si mobilier aruncate pe ferestrele edificiului luat cu asalt, ministrii sechestrati, legaturi telefonice intrerupte. Un film care, eliminand elementele specifice, "in culoarea locului", a fost parca inspirat din scenariul revolutiei romane din decembrie 1989.

Contactat telefonic, unul dintre liderii opozitiei a precizat ca, la prima sa reuniune, respectivul consiliu va dezbate si adopta un pachet de masuri de stabilizare a situatiei din tara. "Liderii opozitiei trebuie sa preia puterea si sa faca ordine. Ceea ce s-a intamplat in Kirgizstan este rezultatului refuzului presedintelui Askar Akaev de a raspunde apelului la dialog lansat de opozitie, pentru gasirea unei solutii general valabile", a spus el.

Cu elicopterul

Intre timp, protestatarii, al caror numar a sporit, pe parcursul zilei, de la 1.000 la zeci de mii, au incendiat mai mute masini oficiale aflate in fata guvernului.

In ceea ce priveste soarta sefului statului, circula multe variante. Initial, s-a zvonit ca s-ar afla la sediul reprezentantei OSCE din Biskek, organizatia care a aprins, de fapt, spiritele, calificand alegerile legislative din 13 martie, castigate de oamenii puterii (scenariile georgian si ucrainean), ca necorespunzatoare din punctul de vedere al corectitudinii si transparentei. Apreciere care a fost ca un semnal de lupta.

Potrivit altor surse, Akaev ar fi cerut adapost si protectie conducerii bazei americane din aceasta fosta republica sovietica. Exista si o a treia versiune, conform careia seful statului ar fi parasit tara, dar nu in directia Rusiei. Agentia BBC anunta, ieri, ca Akaev si familia au parasit Biskekul la bordul unui elicopter. La fel ca Ceausestii, acum 15 ani.

Din nou in libertate!

Apropo de Rusia. Directorul Institutului pentru CSI, Konstantin Zatulin, sustine ca in spatele incidentelor din Kirgizstan nu se afla Rusia sau SUA. "Moscova si Washington sunt interesate de un Kirgizstan stabil, pentru ca acolo si unii, si altii au baze militare", a spus analistul. In opina lui, acceptand prezenta trupelor straine, Akaev a dorit sa previna un amestec din afara. Dar, a subliniat deputatul, "el nu a tinut cont de potentialul opozitiei din propria-i tara". Intre timp, "noua putere" de la Biskek a eliberat din inchisoare pe unul dintre liderii miscarii de opozitiei, Feliks Kulov. General de armata, fost primar al capitalei, fost vicepresedinte al tarii si guverntorul regiunii industriale Cuis, fost ministru al securitatii nationale, Kulov a fost acuzat, la vremea respectiva, de abuz in serviciu. In 2002, el a fost condamnat la 10 ani inchisoare.

Deruland firul evenimentelor, se poate spune ca revolutia kirgiza a parcurs, pana acum, doua etape. Prima - "proba focului" - s-a consumat in sudul tarii, unde protestatarii au asteptat reactia autoritatilor la mitingurile-maraton organizate in zona. Dar Akaev nu a facut nici un gest, subestimand, inca odata, forta opozantilor sai. Este evident ca Akaev nu s-a asteptat la o astfel de demonstratie de ura impotriva lui. Opozitia a simtit acest lucru si a mers mai departe. Totul a fost extrem de bine pregatit. Probabil, au fost puse la punct inclusiv planuri alternative, pentru orice situatie imprevizibila care ar fi putut sa apara. Dar nu: cel putin din transmisiunile posturilor internationale de televiziune totul a decurs normal. Pana acum, fireste. Iar a doua etapa se desfasoara la Bisket.

Trei scenarii

Politologul rus Mihail Marghelov crede ca situatia din Kirgizstan mai poate fi inca rezolvata pe cale pasnica. In orice caz, spune el, sunt posibile trei scenarii: opozitia anunta inlaturarea regimului Akaev si convoaca noi alegeri parlamentare. Doi: opozitia negociaza cu Akaev sub egida OSCE, de exemplu, dar de pe pozitii de forta. Al treilea - cel mai putin posibil - presupune un conflict armat cu urmari imprevizibile. Intre timp, opozitia a spus ca garanteaza securitatea lui Akaev, iar Kulov a fost numit conducatorul revolutiei.

Pe de alta parte, sunt voci care avertizeaza in legatura cu posibilitatea instaurarii anarhiei la Biskek, unde bande organizate au inceput deja sa jefuiasca magazine, sa sparga masini si sa tulbure linistea publica. Or, specialistii se tem ca de acest vid de autoritate ar putea profita "radicalii islamisti si mafia narcoticelor". In acest moment, estimeaza observatorii, Kirgizstanul este "amenintat de razboi civil".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.