Relatiile cu Occidentul au ajuns aproape ca acelea din timpul Razboiului Rece. Moscova nu-si va schimba tonul pana dupa alegerile prezidentiale de anul viitor.

Spre deosebire de predecesorul sau, Boris Eltin, care nu a incercat sa supere prea tare Occidentul, Vladimir Putin a jucat o alta carte, imediat de la venirea sa la putere. Imaginile promovate intens de mass-media ruse, din vacanta siberiana a liderului de la Kremlin, au aratat ca, in comparatie cu omologii sai europeni sau americani, Putin prefera sa poarte pantaloni militari in timpul liber, si nu blugi.

Dupa ce a privit mult timp de pe margine cum altii conduc lumea, Moscova a revenit in joc, decisa sa reactioneze la "provocarile" SUA si NATO. Apropierea acestora de granitele Rusiei, prin proiectul scutului antiracheta din Europa Centrala, a fost perceputa ca o amenintare la adresa securitatii nationale.

Noul razboi rece isi are originile in discursul lui Putin de anul trecut, de la Munchen. in cadrul unei conferinte pe probleme de securitate, in fata a numerosi ministri ai apararii din statele occidentale, presedintele rus a acuzat administratia Bush ca incearca sa creeze o lume unipolara.

Discursul a fost primit "cu aplauze" in Rusia. Presa l-a felicitat pe Putin pentru ca i-a pus pe occidentali la respect. in Europa si SUA, afirmatiile sale au provocat o reactie cu totul diferita. Vestul era deja ingrijorat de folosirea resurselor energetice drept arma, de atacurile verbale la adresa fostelor tari sovietice si de revenirea la o guvernare din ce in ce mai autoritara.

De la acel discurs, prapastia dintre Occident si Rusia s-a adancit si mai mult, existand neintelegeri in privinta ambitiilor nucleare ale Iranului, problema irakiana, viitorul provinciei Kosovo si mai ales extinderea NATO. Relatiile ruso-britanice au ajuns la un punct critic dupa asasinarea prin otravire cu poloniu a fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko.

Politica SUA, comparata cu cea a lui Hitler

In mai, liderul de la Kremlin a tinut un alt discurs care a dat fiori ascultatorilor. Prezent la a 62-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste, Putin a comparat politica americana pe plan mondial cu cea a celui de-al Treilea Reich.

O alta tinta a fost un stat membru al UE, Estonia. Presedintele rus a criticat mutarea monumentului soldatului sovietic din centrul capitalei estoniene intr-un cimitir al eroilor necunoscuti.

Masura autoritatilor de la Tallinn nu a ramas nepedepsita, site-urile guvernamentale ale principalelor cotidiene si par­tide politice fiind atacate de hackeri. Summitul UE-Rusia, organizat la Samara, cu scopul de a mai detensiona relatiile, nu a facut decat sa le inrautateasca, dupa ce membrii unei grupari de opozitie conduse de Garry Kasparov au fost arestati in apropiere de locul de desfasurare a summitului.

Episodul urmator a fost marcat de amenintarile cu oprirea livrarilor de titei catre Belarus, amintind de patania Ucrainei din 2006, "pedepsita" pentru Revolutia Portocalie.

Retragere din CFE

Cele mai mari tensiuni dintre Rusia si Occident s-au inregistrat in zona militara. in replica la scutul american antiracheta, Rusia a decis sa se retraga din Tratatul privind armele conventionale din Europa. Pe 17 august a avut loc o noua demonstratie de forta a Moscovei. Presedintele Putin a dat ordin pentru reluarea zborurilor strategice. 20 de bombardiere au patrulat deasupra oceanelor Pacific, Atlantic si Arctic.

In aceeasi zi, Londra a precizat ca doua avioane britanice au interceptat un bombardier rusesc in spatiul sau aerian. Cea mai recenta implicare a Rusiei in "lupta pentru suprematia mondiala" este reprezentata de nominalizarea-surpriza a cehului Josef Tosovski pentru postul de director al FMI, in conditiile in care UE a decis sa il sprijine pe francezul Dominique Strauss-Kahn.

In ciuda acestor tensiuni, majoritatea analistilor considera ca Rusia si Occidentul vor reusi in cele din urma sa gaseasca o cale de reconciliere. Mai ales ca ei pun nostalgia lui Putin dupa era sovietica drept o strategie pentru apropiatele alegeri parlamentare si prezidentiale.

UE asteapta viitorul locatar de la Kremlin pentru a-si ameliora relatiile cu Rusia

Cei 27 pareau resemnati, la sfarsitul saptamanii trecute, cu ideea ca relatiile lor cu Rusia vor ramane dificile cel putin pana la alegerile prezidentiale din martie, cand va fi cunoscut numele succesorului lui Vladimir Putin, noteaza AFP.

"In perioada electorala actuala, nu ne putem astepta ca urmatorul summit UE-Rusia sa fie revolutionar", a explicat seful diplomatiei europene, Javier Solana, dupa o discutie cu ministrii europeni de externe despre pregatirea summitului UE-Rusia din 26 octombrie din Portugalia.

"Sunt sigur ca unele probleme concrete vor putea fi rezolvate, dar nu toate. Va trebui sa asteptam pentru a vedea cum Rusia si Uniunea Europeana pot actiona credibil pentru a construi o adevarata relatie strategica", a adaugat Solana. Pentru moment, aceasta relatie strategica pe care o doresc Cei 27 ramane "teoretica", a subliniat el. Un diagnostic impartasit de toti ministrii europeni, potrivit ministrului suedez de externe, Carl Bildt.

"Toata lumea este de acord ca la ora actuala nu avem o relatie strategica cu Rusia, desi ne-ar placea sa avem", a spus el. Pentru a ajunge la o astfel de relatie, lipsesc doua ingrediente esentiale, crede ­Bildt: "increderea reciproca si dialogul".

"Vom vedea daca vom reusi dupa schimbarile asteptate in Rusia", a mai spus el, referindu-se la alegerile parlamentare din decembrie si prezidentiale din martie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.