Prezent la reuniunea diplomatiei romane, ministrul de externe al Serbiei, Vuk Jeremic, a explicat, pentru "Adevarul", cum vede Belgradul solutionarea unui dosar care dezbina Uniunea Europeana.

Adevarul: Ultima reuniune consacrata viitorului provinciei Kosovo, desfasurata la Viena, nu lasa sa se intrevada un acord intre Belgrad si Pristina. Cum apreciati ca se va rezolva aceasta criza? Vuk Jeremic: intalnirea de la Viena a fost prima din runda de negocieri sub conducerea troicii din Grupul de Contact. Cred ca a fost un pas in directia buna, ca am facut anumite progrese.

In primul rand, am cazut de acord asupra negocierilor directe (cu partea albaneza - n.r.). Belgradul a considerat intotdeauna acest lucru foarte important, pentru ca noi credem ca se va ajunge la o solutie de compromis, acceptata de ambele parti. Eu sunt in continuare optimist in legatura cu gasirea unei solutii de compromis, desi nu va fi usor.

Cred ca trebuie sa existe vointa politica pentru a se ajunge la un rezultat. Daca va exista vointa politica, va exista si un rezultat satisfacator in ceea ce priveste viitorul Europei. Sa speram ca Europa si comunitatea internationala vor privi situatia dintr-o perspectiva strategica, in asa fel incat oamenilor sa le fie mai bine, nu sa inrautateasca situatia. De aceea si negociem. Orice solutie impusa nu va face altceva decat sa duca la deteriorarea actualei stabilitati. Trebuie sa gasim o solutie de compromis, trebuie sa facem ceea ce trebuie facut, indiferent cat va dura.

Chiar crede Belgradul in acest compromis?

Eu, personal, cred in acest compromis. Exista multe conflicte in lume, iar acesta poate este cel mai dificil. Refuz sa cred ca diferentele de opinie intre sarbi si albanezi sunt mai mari ca in restul lumii. Nu cred ca relatia dintre sarbi si albanezi este imposibil de rezolvat, de vreme ce conflictul dintre israelieni si palestinieni se poate rezolva pentru ca sunt vecini.

Sau ca protestantii si catolicii din nordul Irlandei sunt foarte apropiati, si de aceea a meritat efortul pentru obtinerea pacii, in timp ce sarbii si albanezii nu merita acelasi lucru. Asa ca e posibil sa se ajunga la un compromis. intrebarea este daca exista deschidere spre acest compromis, sau energie, sau vointa politica care sa fie investite in gasirea unui compromis. Eu cred ca merita.

Mai ales spre binele Uniunii Europene. Exista trei jucatori din afara regiunii care sunt implicati aici: rusii, americanii si europenii. Cei care, in opinia mea, trebuie sa manifeste cel mai mare interes pentru gasirea unei solutii sunt europenii. Noi suntem o tara europeana, si daca obiectivul strategic este stabilitatea in Balcanii de Vest si integrarea Balcanilor de Vest in Uniunea Europeana, atunci Uniunea Europeana trebuie sa-si demonstreze capacitatea de a se impune in aceasta directie. Din nefericire, aceasta nu s-a intamplat pana acum.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.