In cadrul ultimei runde de discutii de la Atena, Rusia si-a reinnoit presiunile asupra Bulgariei si Greciei pentru a le determina sa-si vanda participatiile la conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis, relateaza site-ul Novinite.com.

Reprezentantii celor trei tari s-au intalnit in capitala Greciei pentru a discuta statutul companiei care va construi si administra conducta de petrol, insa discutiile au luat o turnura nefavorabila in momentul in care Rusia a solicitat penalitati pecuniare pentru actionarii care nu reusesc sa garanteze un aflux de petrol proportional cu participatiile detinute la compania care va administra conducta.
Aceasta solicitare este un semn ca Rusia, singura dintre cei trei tari partenere care are mari rezerve de petrol, incearca sa puna presiune asupra Bulgariei si Greciei pentru a le determina sa-si vanda participatiile atata timp cat pretul actiunilor este inca ieftin, sustin expertii din industria petroliera.
Acordul dintre cele trei tari stipuleaza ca firma de stat rusa Transneft va efectua toate livrarile prin conducta de petrol, prevedere care a fost interpretata in Bulgaria ca un angajament al Rusiei de a furniza necesarul de petrol pentru functionarea conductei, relateaza Novinite.

“Bulgaria nu are nicio intentie sa-si vanda participatia la acest proiect”, a precizat Ministerul bulgar al Dezvoltarii Regionale. Este de asteptat, totusi, ca Sofia sa-si intensifice eforturile de a gasi un furnizor care sa-i permita sa asigure un sfert din capacitatea de transport a conductei, de 35 de milioane de tone anual, cu optiunea de suplimentare pana la 50 de milioane de tone.

Rusia va controla 51% din capitalul social al companiei, participatie stabilita printr-un tratat semnat cu Bulgaria si Grecia in mai, in timp ce tarile partenere isi vor imparti restul in mod egal. Cei trei parteneri urmeaza sa decida in ce tara cu un regim fiscal avantajos va fi inregistrata compania care va administra conducta, fiind avansate variantele Cipru, Olanda si Luxemburg.

Constructia conductei de petrol de 280 de kilometri, care va tranzita Bulgaria pe o lungime de 166 de kilometri, va costa in jurul a 900 de milioane de dolari. (Rompres)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.